Primul automobil aerodinamic din lume a fost restaurat complet: "Este una dintre cele mai mari realizări inginerești românești". Cum arată acum opera de artă FOTO

Sambata, 20 Mai 2023, ora 14:59
8164 citiri
Primul automobil aerodinamic din lume a fost restaurat complet: "Este una dintre cele mai mari realizări inginerești românești". Cum arată acum opera de artă FOTO
Automobilul Persu într-o fotografie realizată în anii 1920, imediat după patentare FOTO Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida"

O echipă de specialiști coordonată de reputatul expert în vehicule de colecție Florian Marin a restaurat mașina patentată în 1921-1922 de inginerul român Aurel Persu și rămasă în istorie drept primul automobil aerodinamic cu roți integrate în caroserie.

Automobilul Persu este expus în mod obișnuit, de zeci de ani, la Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida” din București.

Echipa de restauratori l-a preluat în urmă cu ceva vreme pentru a-l readuce la gloria de altădată, în mod voluntar și gratuit, și pentru a-l expune în cadrul unui eveniment de mare anvergură.

În acest moment, automobilul Perșu este expus în cadrul pavilionului României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția. Evenimentul se desfășoară în perioada 20 mai - 26 noiembrie 2023, în mai multe spaţii din oraşul italian.

Bienala de la Veneţia este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaţionale dedicate expresiei artistice în domeniile artelor vizuale, arhitecturii, muzicii, teatrului, dansului şi cinematografiei. Fiecare ediţie oferă un mix de proiecte artistice reprezentative din fiecare ţară participantă. Participarea României la Bienala de la Veneţia ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane internaţionale, iniţiat cu peste 100 de ani în urmă, când a fost prezentă pentru prima dată la acest eveniment, arată News.ro.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Un membru al echipei de restaurare a mașinii extrem de prețioase din punct de vedere istoric descrie cum s-au petrecut lucrurile.

"Am avut norocul, șansa imensă, de a asista la procesul de restaurare și recondiționare a automobilului Persu. Și l-am documentat.

Automobilul Aerodinamic Persu (cu S, nu cu Ș)

Ce vedeți aici a fost omologat în anii 1922 și 1923 (în mai multe țări) de către inventatorul român Aurel Persu. Construcția a avut loc în Germania și a avut ca bază tehnică un automobil AGA. Peste care vizionarul domn Persu a așternut toată priceperea dumnealui (cu foarte mult studiu aerodinamic). Este una dintre cele mai mari realizări inginerești românești; și nu cred că este doar opinia mea. Unii dintre dumneavoastră îl știți pentru că, în mod normal, este expus la Muzeul Tehnic din București.

Acum, se cuvine să fac unele precizări. Procesul de restaurare și recondiționare a fost posibil abia după obținerea tuturor aprobărilor legale necesare și s-a desfășurat în condiții stricte (monitorizate de Ministerul Culturii). S-au respectat total planurile originale și toate detaliile tehnice inițiale la care s-a avut acces. Omul căruia i se datorează complet această reușită colosală este Florian Marin. În doar câteva luni a transformat o epavă într-un exponat care zilele acestea stă la loc de cinste în standul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția.

Culoarea este cea originală (dacă vă amintiți de automobilul Persu ca fiind gri este pentru că, din nepricepere și din ignoranță, angajați ai muzeului l-au vopsit în anii '70 cu vopsea pentru sobe). Jantele sunt cele originale, iar capacele aerodinamice au fost replicate precis. Absolut toate detaliile au fost respectate cu strictețe. Până și numărul de înmatriculare este cel pe care l-a folosit domnul Persu pentru cei aproximativ 120.000 de kilometri pe care vehiculul i-a străbătut (150.000, după unele surse)", scrie pe Facebook Radu Guramulta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#automobilul persu, #prima masina aerodinamica, #bienala de arhitectura , #masini de lux