Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Auto > Uber
A   A   A

Vicepremierul Daniel Suciu: N-am dat nicio ordonanta impotriva Uber! Nu faceti exces de zel!

Vicepremierul Daniel Suciu: N-am dat nicio ordonanta impotriva Uber! Nu faceti exces de zel!
Foto: Justinel Stavaru/Mediafax/Hepta.ro
Ministrul Dezvoltarii Daniel Suciu a declarat ca "ordonanta taximestristilor" - care va bloca de maine transportul alternativ de persoane in Romania - nu are ca scop interzicerea Uber. In plus, Suciu i-a indemnat pe taximetristi sa nu faca "exces de zel" in relatiilor lor cu soferii de ride-sharing.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, maine va intra in vigoare ordonanta de urgenta adoptata de Cabinetul Dancila pe 29 martie si care ii impinge in afara legii pe toti soferii care folosesc aplicatii ca Uber, Taxify sau Clever Taxi.

Reprezentatii companiilor au precizat deja pentru Ziare.com ca, de joi, activitatea li s-ar putea reduce pana aprope de zero si ca utilizatorii risca sa nu mai gaseasca masini sau sa astepte foarte mult o comanda.
In mod normal, n-ar fi trebuit sa se ajunga intr-o astfel de situatie, in conditiile in care chiar Daniel Suciu promitea, la finele lui martie, ca inainte ca "ordonanta taximetristilor" sa intre in vigoare, va da o alta, care sa-i protejeze pe soferii de Uber si Taxify de abuzuri. Cu toate astea, in foarte scurt timp, Suciu a revenit asupra declaratiei, spunand doar ca la ordonanta pentru reglementarea transportului alternativ "se lucreaza".

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cam acelasi lucru l-a repetat vicepremierul si miercuri seara, cu doar cateva ore inainte ca activitatea Uber, Taxify si Clever sa fie blocata.
"De atunci (de cand a anuntat ca va da ordonanta pentru Uber -n.red.) si pana astazi grupul de lucru format din reprezentanti ai Ministerelor Dezvoltarii, Transporturilor, Finantelor, dar si ai ANAF, ai Autoritatii Rutiere Romane (ARR) a lucrat. Au fost zeci de intalniri si avem creionat un draft de act normativ.

Dar este un act normativ extrem de complicat. Oricum, precedenta ordonanta de urgenta (cea adoptata la presiunea taximetristilor - n.red.) nu este indreptata impotriva Uber. Prin acea ordonanta, Guvernul a emis un act impotriva pirateriei, nu a Uber.

S-a vorbit foarte mult despre abuzuri asupra Uber care ar putea incepe de maine. Eu le spun celor care vor sa faca exces de zel - si ma refer la concurentii celor de la Uber - sa nu faca acest exces de zel.
Mai sunt doar 3 puncte de definitivat, iar aceasta ordonanta va fi gata. Va mai avea loc o intalnire saptamana viitoare.

Nu mai dau termene. M-am invatat sa nu mai dau termene. Nicaieri in Europa n-a fost simpla reglementarea Uber. Dar Guvernul o va reglementa. Repet, ordonanta precedenta nu este indreptata impotriva Uber"
, a declarat Daniel Suciu.

Vicepremierul n-a spus insa ce se va intampla cu proiectul de lege initiat de colegii sai de partid, senatorii Daniel Butunoi si Vasile Toma, care este deja pe circuitul legislativ si care ar urma sa reglementeze tot activitatea transportului alternativ de persoane.

In orice caz, incepand de joi, singurii care mai au dreptul sa desfasoare activitati de transport de persoane contra cost - cu exceptia soferilor de autobuz si a celor angajati la firme de rent-a-car - vor fi taximetristii cu licente valabile.
Soferii de Uber si de Taxify - care nu detin licente de taxi si nici nu le pot obtine, in conditiile legii - ar urma sa fie sanctionati, cu amenzi de pana la 5.000 de lei si ridicarea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 6 luni, daca sunt prinsi transportand pasageri contra cost.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 15 Mai 2019, ora 19:02
 Autor:Gabriel Kolbay

 Articol citit de 5326 ori

Citeste si: