Un domeniu important s-a prabusit in Rusia: Guvernul recurge la un gest disperat

Vineri, 27 Martie 2015, ora 15:257228 citiri
Un domeniu important s-a prabusit in Rusia: Guvernul recurge la un gest disperat
Foto: The Moscow Times

Scaderea pretului petrolului si sanctiunile decise de Occident incep sa se rasfranga tot mai mult asupra domeniilor importante din Rusia, motiv pentru care Guvernul a hotarat sa intervina.

Pentru a readuce pe linia de plutire piata auto, Guvernul rus a hotarat sa cumpere 5.711 de masini noi, la un pret mediu de 1,9 milioane de ruble (aproximativ 33 de mii de dolari), informeaza The Moscow Times.

In total, rusii vor cheltui 10,7 miliarde de ruble (190 de milioane de dolari) si spera ca piata auto sa-si revina dupa aceasta masura disperata.

Conform unui comunicat oficial, scopul acestui gest "este stabilizarea situatiei din industria auto ruseasca".

Piata auto din Rusia va scadea in acest an cu pana la 35 la suta, conform companiei de audit Pricewaterhouse Coopers, care a facut un studiu in luna februarie.

In cel mai optimist scenariu, scaderea va fi de cel mult 25 la suta, au anuntat reprezentantii Pricewaterhouse Coopers.

In luna februarie piata auto a scazut cu 38 de procente, numarul masinilor vandute ajungand la 80 de mii.

De asemenea, Opel a hotarat sa stopeze constructia masinilor in Rusia, in timp ce Volkswagen si Nissan au micsorat productia si au renuntat la mai multi angajati.

Previziunile pentru rusi nu sunt deloc optimiste, compania de audit estimand ca industria auto isi va reveni abia in 2019 sau 2020.

Piata auto era un punct forte pentru ex-sovietici, motiv pentru care Ministerul Industriilor estima, anul trecut, ca Rusia va deveni pana in 2017 cea mai puternica din Europa, chiar si peste Germania.

C.S.