Taxiul fara taximetrist: Cum e sa mergi cu masina Uber fara sofer (Video)

Luni, 19 Septembrie 2016, ora 06:49
8667 citiri
Taxiul fara taximetrist: Cum e sa mergi cu masina Uber fara sofer (Video)
Foto: Pixabay

Uber a inceput sa testeze masinile fara sofer, iar cativa clienti norocosi au avut parte de o calatorie in care un program software si mai multi senzori si-au unit puterile pentru a-i duce teferi la destinatie.

Proiectul se desfasoara doar intr-o anumita zona din orasul american Pittsburgh, iar utilizatorii il vor putea incerca dupa ce vor primi o invitatie pe mail din partea companiei.

Jurnalistul Brian Fung de la Washington Post a vazut cum este sa mergi cu o masina Uber fara sofer.

Traseul ales a presupus traversarea a doua poduri, parcurgerea catorva portiuni de autostrada, intrarea pe niste stradute laturalnice si trecerea peste linii de cale ferata.

Pentru ca este un program-pilot, in masina s-au aflat si doi soferi, angajati ai companiei, pregatiti sa intervina daca ceva nu merge cum trebuie.

Ce trebuie sa faci ca sa comanzi un Uber autonom

Uber va trimite un numar limitat de invitatii: doar clientii fideli vor avea parte de acest privilegiu. Iar cei care accepta sa participe la program nu vor plati nimic pentru cursele respective.

Odata ce isi vor da acordul, utilizatorii vor primi pe telefon un update pentru aplicatie, care le va permite sa comande o masina autonoma. Insa traseul trebuie sa fie in interiorul zonei in care compania isi desfasoara testele, altfel comanda nu va fi onorata.

Dupa ce te-ai urcat in masina...

Ti-ai comandat un Uber fara sofer, a ajuns la tine, asa ca te urci in masina. Esti intampinat de o tableta pe care sunt afisate informatii despre calatoria ta. Pornind la drum, vei putea vedea viteza cu care merge automobilul, traseul si ce anume capteaza senzorii din jur.

In plus, iti poti face un selfie, in cazul in care vrei sa te lauzi in fata prietenilor cu aventura ta.

Pentru a intra in modul autonom, unul dintre soferi a apasat un buton argintiu. Din acel moment, masina a inceput sa se conduca singura: a oprit la stop, a accelerat usor, a pastrat o distanta sigura fata de ceilalti participanti la trafic si nu a depasit deloc limita de viteza.

La un moment dat, automobilul a intalnit pietoni pe trecere, insa unul dintre soferi a pus mana pe volan si a preluat controlul masinii. Pentru orice eventualitate. Asta pentru ca, cel putin la inceputul programului pilot, Uber nu vrea ca software-ul sa-si faca de cap. Poate dupa ce clientii se vor obisnui cu tehnologia, abia atunci ii va da mai multa "putere".

Jurnalistul Washington Post arata ca au existat cateva situatii in care computerul a notificat soferul ca trebuie sa preia comanda, insa a facut acest lucru doar printr-un sunet scurt si prin schimbarea luminilor pe bord.

Totusi, pe toata durata cursei, soferul a tinut degetele usor pe volan, pentru a fi pregatit sa intervina.

Practic, aproape orice gest poate scoate masina din modul automat si sa intre in cel manual: de exemplu, daca apesi pedalele sau daca misti volanul mai mult de 17 grade. Ai si un buton de urgenta, de culoare rosie, care face acest transfer.

Pe ce masini face Uber testele

Daca te intrebai ce masini foloseste Uber pentru teste, ei bine, e vorba de un Ford Fusion si un Volvo SUV. Ambele modele au fost modificate si dotate cu camere, senzori si alte tehnologii ca sa se poata conduce singure.

In cazul Ford Fusion, acesta e echipat cu 7 senzori cu laser, un radar care "vede" la 360 de grade si 20 de camere montate pe masina. Toate aceste echipamente realizeaza o harta 3D, in timp real, a imprejurimilor, care e comparata cu cea care e preinstalata in program.

Datele colectate sunt stocate in "creierul" masinii, dar si in cloud, pentru a accesa update-urile folosind conexiuni wireless sau 4G. Aceasta e o diferenta uriasa fata de masina Google care se conduce singura, care nu se conecteaza la Internet, pentru a fi ferita de atacurile hackerilor.

Pentru navigare, Uber nu foloseste Google Maps, ci un sistem propriu, care poate da rateuri din cand in cand. Insa, cel mai probabil, acesta se va imbunatati cu timpul.

Uber nu a testat inca masinile fara sofer in conditii de iarna, cand e posibil ca soferii sa preia controlul mai des.

Per total, tehnologia folosita de Uber e de incredere, insa mai e loc de cateva imbunatatiri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Uber masina fara sofer, #masini fara sofer, #Uber tehnologie masina autonoma , #Uber