Se prabuseste pretul automobilelor in Franta - si nu numai

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 07:20
3469 citiri
Se prabuseste pretul automobilelor in Franta - si nu numai
Foto: La Tribune

Mai mult decat alte tari europene, piata franceza e zdruncinata de o adevarata criza a automobilelor, vanzarea inregistrand spectaculoase scaderi. Ca urmare, producatori de prestigiu ca Renault, Peugeot, Fiat, Ford, Hyunday cauta sa scape de stocuri, oferind avantaje prmotionale.

Si la nivelul Uniunii Europene, inmatricularile de autoturisme noi au scazut in primele cinci luni ale anului cu 6,8%, dar in Franta cifra e aproape dubla: 11,9%, informeaza La Tribune.

Arta de a pastra clientii fideli

Expertii apreciaza ca scaderea considerabila a cumparatorilor trebuie corelata cu somajul absolventilor de scoli, care altadata se angajau imediat si isi cumparau in rate casa si masina.

Situatia este confirmata si de faptul ca majoritatea tinerilor care totusi isi cumpara masini nu provin dintre acei absolventi care s-au angajat imediat, ci dintre cei care incearca afaceri pe cont propriu, iar familiile fac un sacrificiu ca sa-i doteze cu primul instrument, fara care esti zero ca afacerist: o masina, macar prezentabila, daca nu luxoasa.

In ce priveste cumparatorul de varsta mijlocie, acesta prefera sa-si revizuiasca masina veche, care "mai tine" si sa-si pastreze economiile in banci, intrucat nici zilele negre nu sunt excluse.

In acest context, producatorii francezi iau in calcul orice mijloc promotional, capabil sa atraga. Renault si-a anuntat clientii fideli ca le ofera, cu numai 8.190 euro, o masina Twingo, desi in catalog ea figureaza cu 10.800 de euro. Conditia este ca respectivul client sa predea vanzatorului vechea sa masina, tot Renault bineinteles.

Atragatorul cuvant bonus

Trebuie mentionat ca, in Franta, nu exista programul romanesc Rabla si, ca urmare, firmele il aplica dupa posibilitatile proprii, pe cont propriu si conform strategiei proprii.

Dar asta nu este tot. Aceeasi firma, hotarata sa-si stabilizeze cat mai bine clientela fidela, mai ofera vechilor posesori de masini Renault si un bonus gratuit: aer conditionat si echipament radio, incluse in pret.

Un Megane dCi 90 diesel Limited, prevazut in catalog la 22.600 de euro, poate fi cumparat la 17.690 de euro. Iar, daca esti client fidel, beneficiezi si in acest caz de ceva bonusuri, intrucat si in Franta ca si in Romania, cuvantul bonus atrage ca un magnet orice cumparator la orice fel de marfa.

Monospatiul MPV X Mod (o imitatie de 4x4) a ajuns sa se comercialzeze cu greu chiar si la noul pret de 19.990 de euro, in locul celui vechi, de 25.450 de euro.

Pentru clientii mai modesti, dar fideli, Peugeot ofera de asemenea o reducere de 2.000 euro pentru orice tip de masina, daca amatorul restituie uzinei vechiul sau autoturism, de peste 8 ani.

Pe aceeasi piata cu firmele franceze, cele straine n-ar rezista daca nu si-ar oferi si ele promotiile. Fiat ofera o reducere spectaculoasa de 3.300 euro la masina de oras Punto, coborandu-i pretul de vanzare de la 8.990 la 5.690 euro.

Tipurile sport ale producatorilor Fiat si Alfa Romeo si-au redus toate preturile pe piata franceza cu 20%.

Un bonus de exceptie il ofera Opel, pentru cine cumpara modelul Corsa si dispune de numai 9.590 euro, respectiv cu 4.900 euro sub pretul de catalog.

Volkswagen a redus pretul tipului Seat fabricat in Spania cu 2.000 de euro, iar Ford a procedat asemanantor, reducand cu 3.210 euro tipul Fiesta si cu 6.510 euro tipul Galaxy MPV.

Inventivitatea asiatica

Se pare ca asiaticii le-au luat caimacul multor producatori prin inventivitatea lor. Firma coreana Hyundai ofera un ajutor de somaj, de 300 euro pe luna, acelor cumparatori, care dupa cumpararea masinii isi pierd locul de munca.

Ajutorul se aplica timp de maximum un an si ca urmare efortul financiar al firmei nu este mult diferit de bonusurile altor producatori, dar impactul moral nu trebuie neglijat. Asta cu atat mai mult cu cat calculul cumparatorului este foarte simplu: "daca raman somer, voi avea un ajutor, iar daca nu raman, cu atat mai bine".

Culmea bonusurilor s-a inregistrat insa pe plan local, in orasul Nimes din Franta, unde dealerul aceleiasi firme Hyundai a anuntat ca fiecare cumparator al unui 4x4, cu pretul de catalog 30.000 de euro, va primi absolut gratuit si o masina usoara de oras.

Se pare ca, la una ca asta, s-au repezit francezi din toata Franta. La asa ceva, s-ar repezi si destui romani, daca ar avea bani.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#vanzare automobile bonusuri, #piata automobile cadere, #preturi automobile Franta , #piata auto