Scandalul Volkswagen: Vor disparea masinile diesel si vor lua avant cele electrice si fara sofer?

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 08:09
4893 citiri
Scandalul Volkswagen: Vor disparea masinile diesel si vor lua avant cele electrice si fara sofer?
Foto: Arhiva Ziare.com

Scandalul Volkswagen, care a trisat la testele privind emisiile poluante la unele modele de masini diesel, ar putea provoca o schimbare irevocabila in piata auto.

David Bailey de la The Guardian sustine ca e posibil ca autoritatile locale sa interzica accesul autovehiculelor pe motorina in orasele foarte poluate, dupa modelul Parisului, unde planurile arata ca acestea vor fi interzise din 2020.

Insa efectele scandalului VW ar putea merge mai departe de-atat.

Scandalul Volkswagen: Efectul despre care se vorbeste mai putin

Astfel, daca testele vor deveni mai stricte, iar masinile vor fi verificate in conditii reale, nu de laborator, atunci producatorii de automobile diesel vor fi nevoiti sa implementeze tehnologii care sa reduca poluarea.

In acest mod, ele se vor scumpi, astfel ca popularitatea lor va scadea. Pe Batranul Continent, jumatate din parcul auto se bazeaza pe diesel.

Tranzitia catre masinile electrice

In ultimii ani, motorina a fost vazuta ca o alternativa mai putin poluanta la benzina, dar si mai eficienta. Drept consecinta, europenii s-au orientat catre diesel, iar vehiculele electrice sau cele hibride s-au lovit de un zid.

Nu acelasi lucru s-a intamplat in Japonia si SUA. Toyota a inceput sa promoveze puternic motoarele hibride, iar Tesla si GM au lansat deja cateva modele 100% electrice.

Model uimitor de la Tesla Motors: Noua masina electrica are portiere "aripi de soim" (Foto)

Insa scandalul VW a aratat ca masinile diesel polueaza mult mai mult decat s-a crezut pana acum, asa ca lucrurile s-ar putea schimba pentru producatorii auto de pe Batranul Continent.

Cu exceptia Renault-Nissan (modelele Zoe si Leaf) si BMW (modelele i3 and i8), companiile europene sunt expuse la o scadere a popularitatii masinilor diesel si se tem ca au pariat pe o carte necastigatoare.

BMW i3: Masina viitorului este aici - vezi ce stie sa faca

Momentan, si autovehiculele electrice se confrunta cu un obstacol, avand in vedere ca sunt scumpe si autonomia e mica.

Astfel, e nevoie ca pretul sa scada la jumatate si ca distanta parcursa dupa o singura incarcare sa se dubleze. In acest scenariu, fabricile de baterii electrice ale Tesla ar putea juca un rol important.

Masini fara sofer

De asemenea, piata auto ar mai putea avea o deviere de la traseul din ultimii ani, anume dezvoltarea la scara larga a masinilor fara sofer.

Vehiculul autonom al Google poate parea bizar: are doua locuri, nu are volan si e controlat de programe software. Insa nu trebuie sa subestimam directia pe care o poate impune acest proiect.

Masina fara sofer si fara volan creata de Google, in curand pe drumurile publice (Video)

Deja multi giganti auto au implementat tehnologii ce impun o oarecare autonomie, in special sisteme care "asista" soferul. Dar pana acum, niciun producator mare de masini nu a incercat sa inlocuiasca soferul in totalitate, asa cum se chinuie sa faca Google, Apple si Tesla.

Vehiculele autonome ar putea ajunge in mainstream peste cel putin un deceniu, insa atunci cand vor "ateriza" in spatiul comercial, exista toate sansele sa revolutioneze transportul urban.

Ele vor fi nepoluante sau putin poluante si ar putea oferi o mobilitate ridicata unor categorii de persoane care pana acum nu puteau sa se bucure de asa ceva, cum ar fi persoanele oarbe, cu handicap sau tinerii.

Masina fara sofer starneste ingrijorare: Un proiect prea ambitios pentru timpurile noastre?

In loc de concluzie

Mai avem ceva de asteptat pana sa vedem care va fi viitorul industriei auto. Cert este ca scandalul VW are toate sansele sa provoace o schimbare semnificativa si sa impulsioneze constructorii sa ridice stacheta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#scandal Volkswagen schimbari piata auto, #efecte scandal Volkswagen , #piata auto