Romanii prefera 2 roti in loc de 4: De cinci ori mai multe bicilete vandute decat masini

Marti, 03 August 2021, ora 01:382404 citiri
Romanii prefera 2 roti in loc de 4: De cinci ori mai multe bicilete vandute decat masini
Foto: GfK

Romanii folosesc bicicletele mai mult in mediul rural decat in orase, potrivit celui mai recent studiu GfK Cars Drivers.

Datele arata ca cele mai multe biciclete se gasesc in mediul rural, acolo unde, pentru 20% dintre locuitori, este singurul mijloc de locomotie.

Regiunile unde sunt cele mai populare sunt Banat-Crisana-Maramures si Muntenia, iar printre cele in care locuitorii pedaleaza cel mai putin se numara Bucurestiul si Dobrogea, conform comunicatului remis Ziare.com.

De cinci ori mai multe biciclete decat masini noi

Conform Coliped, in 2012, vanzarile de biciclete s-au ridicat la 380.000 de unitati, insa romanii au achizitionat doar 70.000 de masini noi.

Acest lucru este explicabil in conditiile diferentelor de pret importante intre cele doua tipuri de vehicule la achizitionare si in intretinere, dar si semnificatia pentru posesor.

"Asa cum exista multi impatimiti ai automobilelor, bicicletele castiga din ce in ce mai mut teren in randul celor care vor sa duca un stil de viata sanatos sau al celor pasionati de sporturi mai mult sau mai putin extreme", spune Iulia Cornigeanu, senior consultant GfK Romania.

30% dintre romanii care au masina sunt si posesori de bicicleta, iar 2% din populatie detine atat un scooter, cat si o bicicleta.

"Intentia de cumparare a unui automobil este mai accentuata in orasele medii si mari decat in Bucuresti. 6% dintre romani doresc sa isi achizitioneze o masina in urmatoarele 12 luni, mare parte dintre ei orientandu-se spre modele second hand", se arata in comunicat.

Datele au fost culese in luna iunie si fac parte din studiul sindicalizat Cars Drivers, realizat lunar de GfK. Esantionul este reprezentativ pentru populatia cu varsta de minim 15 ani, cu o marja de eroare de 3%.

C.P.