Romania, atractiva pentru companiile de piese auto

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 11:43
3211 citiri
Romania, atractiva pentru companiile de piese auto
Foto: stock.tookapic.com

Companiile care produc piese auto vad in Romania un teren propice pentru investitii, fiind atrasi de forta de munca ieftina si calificata, astfel incat in ultimii ani tot mai multe astfel de firme au investit in construirea de uzine in tara noastra.

In ultimii ani, majoritatea constructorilor auto s-au indreptat spre tarile din Europa de Est, unde guvernele acordau subventii substantiale pentru investitori si unde angajatii nu erau la fel de pretentiosi ca aceia occidentali.

Romania a fost insa ocolita de marii producatori de masini, astfel ca la noi in tara avem doar doua uzine care asambleaza automobile: Dacia si Ford. De altfel, Ford trece printr-o perioada extrem de grea din pucnt de vedere financiar si a trimis deja de cateva ori angajatii in somaj tehnic.

Desi a fost curtata de Daimler sau Jaguar Land Rover, Romania a ramas neatractiva pentru constructiorii de masini. In schimb, companiile care fabrica piese auto ieftine au facut investitii substantiale in tara noastra.

Investitorii, primiti cu bratele deschise

Companiile care vor sa investeasca in Romania si sa deschisa uzine pentru fabricarea de piese auto sunt asteptate cu bratele deschise.

Un exemplu concludent in acest sens il reprezinta eforturile Consiliului Judetean Valcea. Conducerea CJ Valcea a hotarat sa asfalteze doua drumuri de acces catre terenul din comuna Budesti, acolo unde Faurencia ridica o fabrica de componente.

Producatorul francez de piese auto intentioneaza sa investeasca 8 milioane de euro in Budesti, iar incepand cu primavara anului viitor aici vor lucra 1.600 de persoane.

"Romania asigura conditii favorabile de dezvoltare a sectorului de automobile si, in special, de cel al componentelor auto. S-au aprobat niste masuri fiscale favorabile mediului de afaceri. Romania are un nivel de calificare bun spre foarte bun. Avem 14 universitsti tehnice furnizoare de specialisti", a precizat presedintele ACAROM (Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania), Constantin Stroe, citat de Agerpres.

Ce companii de piese auto au investit anul acesta in Romania

Numita "magnetul de investitii" al tarii noastre, industria pieselor auto este intr-o ascensiune continua in ultimii ani.

La finalul lunii iunie a inceput productia de componente auto CIKAUTXO, o firma cu capital spaniol. 5 milioane de euro au investit la Campia Turzii spaniolii, iar aici vor fi disponibile pana la sfarsitul anului 2016 vor fi angajati 400 de romani aici.

Totodata, compania americana Inteva Products a inaugurat la Oradea o fabrica de piese auto. Aceasta este a doua uzina pe care o deschide grupul in tara noastra, pe langa cea de la Salonta, unde lucreaza inca din 2011 peste 300 de persoane. La aceasta noua fabrica din Bihor vor lucra 100 de persoane.

In luna aprilie, grupul german Draexlmaier a inaugurat o noua unitate de productie de componente auto in Romania, la Codlea in judetul Brasov. Aici s-au investit 50 de milioane de euro si va crea 500 de locuri de munca.

Totodata, in septembrie, producatorul japonez de piese auto Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) a anuntat ca va deschide o noua uzina in Romania, pe langa fabrica de cablaje pe care a deschis-o inca din 2000 la Deva.

Industria romaneasca de componente auto a avut o cifra de afaceri de 12,6 miliarde dolari anul trecut, insa tendinta generala este de crestere, mai ales daca ne uitam la faptul ca in ultimii patru ani industria pieselor auto a inregistrat o crestere de 30%. In acest moment, in tara noastra activeaza peste 600 de firme de piese auto, iar in acestea lucreaza peste 200.000 de romani, cei mai mari angajatori fiind grupurile germane Continental si Draexlmaier.

Odata cu dezvoltarea infrastructurii, acest sector se va dezvolta cu siguranta si mai mult. Un proiect important pentru majoritatea uzinelor de componente auto de la noi este autostrada Pitesti Sibiu care, odata construita, le va facilita companiilor drumul catre Occident. CNADNR si Guvernul spun ca soseaua de mare viteza va fi gata in anul 2020, ea fiind prioritatea 0 a Guvernului in Masterplanul pentru Transporturi.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#piese auto Romania, #companii piese auto, #producatori piese auto , #masini