Maşinile care economisesc combustibil si protejează mediul. Recomandările specialiștilor pentru automobilele hybrid versus plug-in hybrid

Vineri, 20 August 2021, ora 03:45
18132 citiri
Maşinile care economisesc combustibil si protejează mediul. Recomandările specialiștilor pentru automobilele hybrid versus plug-in hybrid
Modelele hibrid oferă un consum de carburant redus FOTO hondatrading.ro

Pe piaţa din România sunt cunoscute, în acest moment, trei tipuri de automobile ecologice. Cele electrice (EV, Electric Vehicle), hybrid și plug-in hybrid (PHEV). Există și cateva modele care folosesc hidrogenul pe post de combustibil, dar deocamdată acestea reprezintă o super-nişă iar unii specialisti în materie sunt de părere că hidrogenul nu va reprezenta niciodată viitorul mașinilor electrice.

Dacă noţiunea de automobile complet electrice este clară, acestea fiind propulsate tot timpul de motoare electrice, care primesc energia exclusiv de la baterii, confuzia majoră si descurajantă apare între hibride.

Un hibrid este un vehicul cu două sau mai multe motorizări utilizate pentru propulsie, separat sau împreună, de la un motor electric și de la un motor cu ardere internă. Cele două unități lucrează împreună pentru a propulsa mașina. Motorul tradițional generează electricitate pentru bateria care alimentează motorul electric.

În această categorie intră automobilele Micro-hybrid, care dispun de un sistem "Start-Stop". Acest sitem oferă posibilitatea de a opri motorul în momentul în care se staționează la un semafor sau în aglomerație. “Se estimează ca aproximativ 35% din timp, aflându-se în astfel de situații, motorul funcționează inutil. Sistemul Stop-Start oprește automat motorul atunci când automobilul se oprește și îl repornește imediat după ce șoferul ridică piciorul de pe frână sau calcă ambreiajul”, potrivit renault.ro. Acest proces duce la o reducere semnificativă a emisiilor de CO2, dar și o reducere semnificativă a consumului de carburant.

Automobilele Mild Hybrid dispun de un sistem starter – generator integrat, care înlocuiește demarorul și alternatorul, asistând motorul pe benzină sau motorină la pornire și la plecarea de pe loc. Astfel, consumul de carburant scade cu 10-15% și, bineînțeles, scad și emisiile de dioxid de carbon.

“La viteze mici sau atunci când se stă pe loc, motorul cu combustie internă (cel convențional) se poate opri singur, iar generatorul de pornire îl repornește atunci când este necesar. Bateria suplimentară de 48V este reîncărcată automat la frânare (se numește frânare regenerativă) în timpul deplasării în pantă sau la orice frânare. Folosind energia electrică recuperată, starterul – generator integrat conferă putere motorului cu combustie pentru o accelerare în forță”.

Si automobilele Full Hybrid (HEV - Hybrid Electric Vehicle), termen folosit pentru un vehicul hibrid, fie el pe benzină sau pe motorină, care rulează și în modul electric. Aceste modele nu pot fi reîncărcate la priză, dar pot rula distanțe scurte în mod 100% electric, de obicei între 10 și 20 de km, în funcție de tipul automobilului și de stilul de exploatare, mai arată analiza Renault. Accelerările bruște vor duce la activarea motorului termic și la scăderea autonomiei electrice.

Parcurgerea distanțelor în modul electric se realizează mai mult în parcări sau în aglomerație, acolo unde pornirile de pe loc și opririle sunt dese. Un vehicul full hibrid poate funcționa 100% electric, 100% termic, sau folosind ambele motorizări.

Atunci când funcționează împreună, modelele hibrid oferă un consum de carburant redus prin faptul că o parte din sarcina motorului termic este preluată de motorul electric.

Potrivit specialiștilor auto, în acest moment, mașinile hibrid ar fi alegerea cea mai potrivită sau reprezintă un compromis destul de bun, până când vom reuşi să trecem complet pe modelul mașinilor electrice. Și observăm asta și din datele statistice. Vehiculele hibrid au devenit o alegere din ce în ce mai populară printre români, pe măsură ce ne îndreptăm către un viitor ecologic și electrificat.

Câteva exemple în acest sens sunt: Toyota Prius, Hyundai Ioniq Hybrid sau Volvo V90 T8 Twin Engine.

Pe de alta parte, masinile Plug-in Hybrid folosesc pentru propulsie două motoare, unul electric și un motor termic. Sistemul hibrid plug-in dispune și de posibilitatea de a încărca bateria de la priză. Acest tip de automobil folosește pentru propulsie două motoare, unul electric și un motor termic.

Automobilele plug-in pot rula în modul 100% electric (în funcție de model între 30 și 60 de kilometri), pot atinge viteze mai mari în acest mod și pot fi reîncărcate atât la o priză convențională (casnică) cât și la stațiile de reîncărcare pentru mașini electrice. Bateria se poate încărca și prin frânare regenerativă iar atunci când nu este suficientă energie pentru a acționa motorul electric, propulsorul termic preia toată sarcina.

Când sunt descărcate bateriile, acestea trebuie reîncărcate la priză, la fel ca în cazul modelelor integral electrice. Exemple de modele plug-in hybrid: BMW 330e, Skoda Superb iV sau Mercedes-Benz C300e.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
Tesla va face concedieri la nivel mondial. Motivele deciziei au fost găsite într-un document intern
Tesla va face concedieri la nivel mondial. Motivele deciziei au fost găsite într-un document intern
Tesla va concedia peste 10% din forţa sa de muncă la nivel global, conform unui document intern văzut de Reuters, pe fondul declinului vânzărilor şi al intensificării războiului preţurilor...
#masini, #masini hibrid, #plugin hybrid, #masini electrice, #motoare, #baterii masini electrice , #stiri auto