Razboi impotriva automobilului

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 11:57
7399 citiri
Razboi impotriva automobilului
Foto: Arhiva Pixabay

Interdictii de trafic si o dezbatere isterica despre poluare cu particule fine. Iata ingredientele necesare distrugerii unui domeniu cheie si poate si a libertatii individuale. Dorim acest lucru?

Ce urmeaza? Sa vedem pompierii venind la locul incendiului cu tramvaiul pentru ca autospecialele lor cu motoare pe motorina nu au voie sa patrunda pe anumite strazi?

Sau poate dorim conditii similare celor din fosta RDG, unde birocratii din aparatul de stat decideau cine si cum sa se deplaseze? Cetateanul socialist nu avea nevoie de mobilitate, asa ca n-avea decat sa utilizeze autobuzul si tramvaiul. In acest fel a fost franat avantul constructorilor auto de mare traditie din Zwickau si Eisenach.

Ei bine, la asa ceva s-ar putea ajunge din nou in "Republica Interdictiilor Germania". Oponentii transportului individual, care au gasit un dusman in automobil, se agita, intretinand o dezbatere realmente isterica despre poluarea cu particule fine.

Mesaje alarmiste

Motorina, moartea intruchipata, care a rapus 100.000 de vieti! Centrele oraselor sunt otravite! Automobilul ucide in masa! Si alte asemenea mesaje alarmiste.

Ce-i drept, asistam la o campanie care nu si-a ratat defel telul. Tot mai multe tribunale decid in favoarea restrictionarii traficului pentru masinile diesel, invocand depasirea limitelor de poluare.

Iar Bruxelles-ul solicita standarde noi de poluare mult mai scazute. Doar pentru automobile. Si acesta este doar inceputul.

Dezbaterea s-a rupt complet de realitate. Nimeni nu mai intreaba daca statiile de masurare sunt amplasate la altitudinea si in zonele adecvate, pozitionarea lor fiind diferita de la oras la oras: ba pe spatii verzi, ba pe fatada unei case, ba direct in bataia soarelui. Sau, dimpotriva, departe de razele solare.

Acest lucru o deruteaza inclusiv pe Angela Merkel, supranumita "cancelara eco", "cancelara auto" sau "cancelara motorina", care acum incearca o pacaleala, la fel ca producatorii de automobile. Mai intai anunta ca legile se schimba, pentru a nu se ajunge la restrictionarea traficului. O zi mai tarziu informeaza ca nu se atinge nimeni de limitele de poluare, care tin exclusiv de dreptul european.

Dupa masina diesel urmeaza fumatorul si posesorul de semineu

Aceasta - haideti sa folosim un termen diplomatic - neintelegere, ilustreaza in mod precis faptul ca nimeni nu stie incotro se indreapta dezbaterea.

Poate ca, desi traim intr-o perioada post-factuala, cateva fapte empirice ne-ar prinde bine. De pilda, atunci cand vorbim despre particulele fine - aceasta problema gresita in locul gresit.

Intre 5 si 300 de tone de particule fine cad pe pamant in fiecare zi. Ele sunt imprastiate, intre altele, de vant si soare. Acest lucru face ca masurarea pulberii sa fie deosebit de complicata.

Emisiile de pulberi fine din traficul rutier provin doar in mica parte din tevile de esapament, restul fiind produse in proportie de 85% de abraziunea anvelopelor si a franelor (inclusiv bicicletele pun in miscare particulele fine).

Masinile, pe fondul standardelor de poluare din ce in ce mai restrictive, emit tot mai putine gaze toxice in atmosfera. Aerul in orasele noastre nu a fost nicicand mai curat! Este justificat acest atac impotriva automobilului? Mai precis: continuarea acestei campanii impotriva mobilitatii individuale?

Sa stabilim ceva din capul locului: interdictiile impotriva masinilor diesel sunt doar inceputul. Odata subjugat dieselul, va urma asaltul final impotriva motorului pe benzina. Si a fumatorilor.

Vor urma posesorii de semineuri. O astfel de soba de lemn, de obicei gasita in apartamentele elegante ale generatiei prospere, produce cantitati enorme de praf fin, mai ales daca arzi lemnul gresit.

Si ce facem daca vine peste noi nisipul saharian, impins de vant peste Marea Mediterana?

Alarma maxima de poluare cu particule fine! Ce va face Deutsche Umwelthilfe? Va monta panouri la granita pe care va scrie "Accesul interzis nisipului saharian"? (Deutsche Umwelthilfe este organizatia care a dat in judecata autoritatile din mai multe orase germane, acuzandu-le ca nu fac suficient pentru a limita poluarea. Institutia, abreviata DUH, nu a pierdut pana acum niciunul dintre aceste procese. Cea mai recenta decizie in favoarea interdictiilor de trafic vizand masinile diesel a fost pronuntata de judecatorii tribunalului administrativ din orasul Mainz, nota redactiei).

Solutia "curata" este cam murdara...

Desigur, solutia problemei a fost deja gasita. Masina electrica. Silentioasa, curata, ecologica. Disponibila numai pentru persoanele cu venituri mari. Nu conteaza.

Modelul EQC integral electric produs de Mercedes a fost prezentat in premiera in Suedia.

Foto: Mercedes-Benz

Insa ce pacat ca aceste minuni electrice au un bilant ecologic atat de modest. Sa ne uitam un pic la cel mai recent model produs de concernul Daimler, EQC. Primul Mercedes complet electric, disponibil incepand de anul viitor pentru modesta suma de 70.000 de euro.

Bateria din EQC cantareste nu mai putin de 650 de kilograme. Insa ce pacat ca numai fabricarea ei produce intre 12 si 16 tone de CO 2, plus alte sapte tone produse in general de fabricarea unui automobil.

Pai, sa nu rada cu toata gura soferul masinii cu motor pe baza de energie fosila? Cu un asemenea bilant al dioxidului de carbon, el calatoreste 200.000 de kilometri!

Pentru conformitate, trebuie subliniat ca, din cauza inselatoriilor la care s-au dedat, concernele auto s-au pus singure in situatia actuala. De aceea, au ajuns din copiii preferati ai politicienilor ciuca batailor.

Insa, cand nu mai este vorba doar despre automobil, ci discutia se rezuma strict la ce ar mai putea fi interzis, vorbim despre ceva cu adevarat esential: libertatea individuala! Unul din drepturile fundamentale ale ordinii noastre democratice.

Asta trebuie sa priceapa toata lumea care sustine restrictionarea traficului pentru masinile diesel.

Henrik Bohme, Vlad D.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#interzis motoare diesel, #razboi masini motorina, #poluare masini motorina , #masini electrice