Soluţia extremă găsită de Registrul Auto Român pentru radierea unei maşini din circulaţie

Vineri, 20 August 2021, ora 22:15
115171 citiri
Soluţia extremă găsită de Registrul Auto Român pentru radierea unei maşini din circulaţie
FOTO Unsplash.com

Vrei să-ți radiezi din circulație mașina deteriorată sau furată, ca să nu mai plătești impozit și ți-ai dat seama că nu mai ai Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). O situație care îți poate da mari bătăi de cap și pentru care nu știi dacă există soluții.

Dacă mergi la Registrul Auto Român (RAR) pentru eliberarea unui duplicat îți va solicita identificarea vehiculului de către reprezentanți. Iată că, de curând, RAR a detaliat procedura prin care poți radia o mașină din circulație fără cartea de identitate, fiind o măsură extremă, de care nu se poate face abuz și nu este aplicabilă în orice situație.

Pentru acest tip de situații particulare în care nu mai este posibilă identificarea autovehiculului, RAR anunță că se poate cere anularea cărții de identitate în baza de date a registrului.

„Pentru cazurile deosebite, în care situația particulară a unui vehicul rutier nu mai permite identificarea acestuia (vehicul exportat din România, dezmembrat, furat etc.), RAR vine în sprijinul dețînătorilor de vehicule cu varianta de anulare a CIV în baza noastră de date, anulare care permite autorității de înmatriculare să radieze vehiculul în absența CIV. Reprezentanțele RAR pot efectua această activitate doar la solicitarea dețînătorului vehiculului, motivată și justificată prin documente, cu privire la situația actuală a vehiculului în cauză”, se arată în comunicatul de presă al RAR, citează promotor.ro.

Anularea cărţii de identitate se dispune în una din următoarele situații:

  • sunt prezentate documente justificative cu privire la imposibilitatea identificării vehiculului de către reprezentanții RAR, emise de una dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției sau Ministerului Public, care identifică evenimentul ce ar face imposibilă identificarea (furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.);
  • este prezentat un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care atestă înmatricularea vehiculului în alt stat;
  • este prezentat un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România (numărul de identificare al vehiculului este introdus în baza noastră de date cu vehicule dezmembrate) sau un certificat de distrugere a vehiculului în alt stat.

Pentru anularea cărții de identitate, aparţinătorul vehicului (sau împuternicitul său legal) trebuie să se adreseze direct unei reprezentanțe RAR, să depună unul din documentele detaliate mai sus și să solicite anularea CIV. În cadrul reprezentanței RAR se va face o evaluare a dosarul și se va emite o adresă prin care se comunica solicitantului rezoluția pentru vehiculul pentru care a solitat radierea.

RAR mai precizează că anularea Cărţii de Identitate a Vehiculului în baza de date reprezintă o soluție limită, în sprijinul deținătorilor de vehicule care nu mai pot fi supuse identificării de către personalul registrului auto. Pentru toate celelalte cazuri în care vehiculele pot fi identificate, RAR va elibera duplicate CIV, cu respectarea prevederilor aplicabile.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Registrul Auto Roman, #rar, #carte identitate masina, #radiere, #radiere auto , #stiri auto