Rabla 2013: Luni demareaza prima etapa a programului

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 09:44
14091 citiri
Rabla 2013: Luni demareaza prima etapa a programului

Sesiunea de depunere si validare a dosarelor colectorilor si dealerilor auto din Programul "Rabla 2013" debuteaza luni si va dura doua saptamani, urmand ca, din 15 mai, tichetele valorice sa fie distribuite de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), potrivit proiectului de Ordin supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), la inceputul saptamanii trecute.

Potrivit documentului, repartizarea tichetelor valorice nu va fi egala in fiecare judet, ci va tine cont de numarul masinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judetene.

In acest an, Ministerul Mediului va emite, prin intermediul AFM, 20.000 de tichete pentru Programul "Rabla", dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice si 3.000 de tichete pentru institutiile publice.

La cumpararea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, iar in maximum 45 de zile de la intrarea in posesia proprietarului, acesta il poate depune la dealerul auto de unde se doreste masina noua, se mentioneaza in proiectul de Ordin referitor la Programul "Rabla 2013".

In plus, pentru evitarea traficului cu tichete valorice, s-a decis ca termenul in care proprietarul unui autovehicul obtine certificatele de distrugere, de radiere si tichetul sa fie de maximum 10 zile.

Printre principalele schimbari survenite in programul Rabla in acest an se mentioneaza faptul ca pentru cumpararea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric fata de trei tichete cate se utilizau in anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei cat valora in 2012.

In cazul achizitionarii unui autovehicul electric, care beneficiaza de eco-tichetul de 2.500 de euro, se poate folosi si voucherul primit in cadrul programului Rabla, in timp ce pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, gen Euro 6, Ministerul Mediului ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei.

La achizitionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe langa prima de casare, o reducere in cuantum de maximum 1.000 lei, rezultata prin cumulul a cel mult doua eco-bonusuri.

Programul Rabla din acest an, al carui buget, in 2013, este de 135 milioane lei, se va desfasura intr-o singura etapa, iar termenul-limita in care acestea vor fi acceptate este 20 noiembrie, data la care are loc si incheierea sesiunii.

Conform datelor oficiale, la ora actuala, in Bucuresti exista peste 400.000 masini mai vechi de zece ani, urmat de judetele Timis, cu 130.000, si Prahova, cu 110.000. Alte judete unde numarul masinilor mai vechi de zece ani ajunge la 100.000 de unitati sunt: Cluj - peste 100.000, Dolj - 100.000, Mures - aproape 100.000.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#program Rabla 2013, #Rabla soferi masini, #romani Rabla 2013, #masini program Rabla , #programul rabla