PwC: Productia auto a Romaniei ar putea creste cu 74,5% pana in 2014

Joi, 05 August 2021, ora 17:261601 citiri
PwC: Productia auto a Romaniei ar putea creste cu 74,5% pana in 2014
Foto: tribuna.ro

Productia auto a Romaniei ar putea creste cu 74,5% pana in 2014, ajungand la un volum total de 520.000 de autovehicule pe an. Aceasta ar echivala cu o crestere de 74,5% fata de nivelul productiei auto din 2009.

Astfel, Romania ar avea al treilea cel mai rapid ritm de crestere al capacitatii de productie auto dintre tarile din Europa Centrala si de Est, dupa cel al Ucrainei (242% crestere pana in 2014) si al Rusiei (235%), potrivit celei mai recente analize a Institutului de Automotive al PricewaterhouseCoopers (PwC).

In ceea ce priveste volumul total al productiei, Romania va deveni al saselea producator auto din regiune pana in 2014, dupa Rusia, Turcia, Republica Ceha, Polonia si Slovacia. Ungaria, Ucraina si Slovenia vor fi, insa, inaintea Romaniei, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Productia de masini in Europa de Est este influentata in principal de consumul intern, dar si de exporturi, indeosebi catre tarile Uniunii Europene. Eliminarea treptata a finantarii schemelor de innoire ale parcurilor auto, precum si masurile de austeritate care se vor lua in multe tari UE in urmatorii cativa ani, vor avea un impact negativ asupra cererii de masini noi in interiorul Pietei Comune. Cu toate acestea, anticipam un ritm puternic de crestere al industriei auto romanesti in urmatorii 5 ani, pe masura ce investitiile recente de la fabrica auto din Craiova vor deveni complet operationale, iar capacitatea de productie de la fabrica din Pitesti va creste pentru a face fata cererii sporite pentru noile modele de autoturisme lansate", a declarat Ionut Simion, Partener Consultanta Fiscala, Liderul Grupului de Automotive din cadrul PwC Romania.

La nivel global, diferenta dintre productia si vanzarea de masini arata faptul ca revenirea la starea de echilibru a pietei este inca departe. Excluzand stocurile, productia globala de masini si vanzarile se afla de obicei in echilibru, dar deciziile impuse de criza luate la inceputul anului 2009 au dereglat aceasta balanta.

Analiza PwC arata ca indicatorul cel mai semnificativ referitor la evolutia industriei auto in 2010 este nivelul productiei automobilelor. Datele Institutului de Automotive indica faptul ca in perioada ianuarie-mai 2010 productia de automobile din cele mai mari 12 tari producatoare auto, a crescut intr-un ritm uimitor de 47,6%, fata de perioada similara din 2009.

Desi acest lucru ar putea fi perceput ca un semn ca are loc o revenire economica sustinuta, analiza PwC reliefeaza faptul ca redresarea se datoreaza exclusiv comparatiei cu prima jumatate a anului 2009, un an in plina criza, atunci cand marii producatori au recurs la diminuari semnificative ale productiei si la lichidarea stocurilor de teama unei prabusiri globale a vanzarilor de masini.

A.T.