Programele Rabla si Casa Verde ar putea fi suspendate

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 14:04
4383 citiri
Programele Rabla si Casa Verde ar putea fi suspendate
Foto: Arhiva

Sesiunea din acest an a Programului 'Rabla' se va opri dupa atingerea sumei alocate, respectiv 114 milioane lei, in timp ce pentru Casa Verde nu va mai fi organizata etapa de depunere proiecte din cauza constrangerilor bugetare de la Fondul de Mediu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Attila Korodi, ministrul Mediului si Padurilor.

"Avem o problema majora: anul acesta, Fondul de Mediu are la dispozitie putin mai mult de o treime decat a avut la dispozitie anul trecut. Din aceasta cauza, suntem nevoiti ca programul Rabla, care a fost inceput anul acesta, sa se termine la cota alocata pana acum pentru ca nu mai avem resurse financiare. Mai trebuie sa platim programul Casa Verd', care a fost lansat anul trecut.

Anul acesta, sincer, din cauza faptului ca avem 1.000 de milioane de lei blocate, nu putem lansa o noua strigare pentru proiecte pe 'Casa Verde' pentru ca, mai intai, trebuie sa platim celelalte si spatiul bugetar nu ne permite initierea unor noi proiecte. Probabil pentru anul viitor, si sincer va spun, voi pregati un buget serios pentru ca viitorul ministru sa poata sa lanseze proiectele in continuare. Anul aceste, Fondul de Mediu inseamna pentru mine o gospodarire cat mai minutioasa a resurselor pe care le avem', a afirmat Korodi.

Acesta a adaugat ca, momentan, bugetul Fondului pentru Mediu este de 800 milioane de lei din care 200 milioane lei reprezinta alocarea Ministerului Mediului din resurse proprii.

"O parte din bugetul Fondului de Mediu a fost inclus in bugetul national, dar asta nu inseamna ca banul se cheltuie pe altceva, ci este blocat din punct de vedere legislativ, la ora actuala. Legea bugetului de stat are un articol care blocheaza 1.000 de milioane de lei si speram ca la rectificare sa avem un dialog pentru a debloca aceasta suma.

Banii nu vor disparea, dar la ora actuala ministerul nu are acesti bani sa lucreze cu ei. In prezent, bugetul Fondului pentru Mediu si la care ne raportam este undeva la 600 milioane de lei. Ministerul Mediului va disponibiliza din resurse proprii 200 milioane lei ca sa poata sa foloseasca Fondul de Mediu pe spatiu bugetar mai mare cu plus 200 milioane de lei. Mai ramane un spatiu de 800 milioane de lei de care nu ne vom putea folosi", a apreciat ministrului Mediului.

In ceea ce priveste o eventuala modificare a taxei auto, in sensul majorarii acesteia in vederea acumularii de venituri mai mari la bugetul Fondului pentru Mediu, Attila Korodi a spus ca a solicitat Administratiei Fondului pentru Mediu scenarii pe care le va analiza impreuna cu echipa sa.

La data de 5 aprilie 2012, a fost lansata oficial o noua sesiune a programului 'Rabla' destinat persoanelor fizice, pentru care a fost stabilit un buget de 114 milioane lei, echivalentul casarii a 30.000 de autovehicule mai vechi de zece ani.

Pentru casarea unui numar de 120.000 de autovehicule mai vechi de zece ani, s-a alocat, in 2011, suma de 456 milioane lei, in doua etape.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Program Rabla oprit 2012, #Casa verde suspendat , #programul rabla