Productia de automobile in Romania: Avantaje si dezavantaje

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 14:36
4367 citiri
Productia de automobile in Romania: Avantaje si dezavantaje

Romania inca nu a ajuns la saturatie in ceea ce priveste productia de automobile, iar avantajele tarii noastre sunt numeroase, a precizat presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe.

"Industria auto a contribuit cu 18% in exportul Romaniei si cu 8,5% in PIB, anul trecut. Tocmai de aceea ma asteptam ca reprezentantii Guvernului sa fie prezenti la conferinta, pentru a le aduce la cunostinta problemele din acest sector", a sustinut Stroe, facandu-se referire la absenta premierului Victor Ponta, ministrului Mediului Rovana Plumb si a ministrului Transportului, Ovidiu Silaghi, de la conferinta Mediafax Talks About Auto Industry.

Presedintele ACAROM a mentionat ca la nivel mondial, anul trecut, s-au fabricat 80 milioane de masini, iar centrele de greutate au fost tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China). In ultimii ani s-a observat o migratie spre zonele cu potential de crestere: America de Nord spre cea de Sud, Europa de Vest spre cea de Est, iar Japonia spre China.

Piata auto va continua declinul, iar profitabilitatea va fi zero in 2012

"Cererea de auto continua sa scada, nu cred ca ne vom redresa mai devreme de 3 ani", a sustinut Stroe.

"De remarcat este faptul ca Germania a pordus 6 milioane de masini, iar Romania este departe de nivelul de saturatie, suntem in urma Slovaciei si Cehiei, insa imi exprim speranta ca uzina Ford de la Craiova isi va aduce un aport important", a opinat Stroe.

El a mai explicat ca in industria auto, din suma 11,14 miliarde de euro obtinuta din cifra de afaceri, 7,64 miliarde au fost facute de vanzarea componentelor de masini.

Avantaje, dezavantaje ale Romaniei

Constantin Stroe a precizat ca principalele avantaje ale Romaniei pentru piata auto sunt costurile reduse cu personalul, forta de munca calificata, localizarea geo-economica buna si ajutorul de la stat.

Director Renault: Romania este a doua tara a "planetei" grupului francez

In schimb, tara noastra nu sta foarte bine la capitolul cercetare si dezvoltare in invatamant, dar nici la gestionarea proiectelor si management, iar tehnologiile sunt depasite.

Riscurile cu care ne confruntam in acest sector sunt reprezentate de concurenta dura cu tarile BRIC si vulnerabilitatea exporturilor.

"Pentru a incuraja cresterea pietei auto, trebuie facute anumite demersuri, precum atrageri de investitii straine, europenizarea legii investitiilor de serviciu, stimulente fiscale, care sunt insignifiante (maxim 3,2% din profit), pentru a stimula cercetatorii", a conchis Stroe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Romania productie masini, #avantaje investitii Romania, #piata auto romania , #piata auto Romania