Primul oras din lume care va instala sisteme wireless de incarcare a taxiurilor electrice

Vineri, 22 Martie 2019, ora 11:53
9389 citiri
Primul oras din lume care va instala sisteme wireless de incarcare a taxiurilor electrice
Foto: Arhiva Ziare.com

Capitala Norvegiei, Oslo, va deveni primul oras din lume care va instala sisteme wireless de incarcare a taxiurilor electrice, in speranta ca aceste sisteme vor fi suficient de rapide si eficiente pentru a accelera adoptarea taxiurilor nepoluante.

Proiectul va utiliza tehnologia cu inductie, sistemele de incarcare urmand sa fie montate in statiile de taxiuri si sa se conecteze la receivere instalate pe vehicule, a anuntat joi compania finlandeza de utilitati Fortum, transmite Reuters.

Incepand din 2023, toate taxiurile din Oslo vor fi obligate sa aiba emisii zero, iar Norvegia doreste ca din 2025 toate automobilele noi sa nu mai aiba emisii poluante. Intre alte tari, Marea Britanie si Franta au obiective similare pentru 2040.

Fortum, care colaboreaza cu firma americana Momentum Dynamics si Primaria din Oslo, a explicat ca cea mai mare piedica pentru electrificarea taxiurilor a fost pana acum infrastructura, pentru ca dureaza prea mult pentru taxiuri sa gaseasca o statie de incarcare, sa se conecteze, iar apoi sa astepte sa se incarce.

Inductia este mai eficienta energetic si permite incarcarea taxiurilor in timp ce asteapta la coada in statie.

Norvegia are cea mai mare rata de adoptare a vehiculelor electrice din lume, partial datorita unor stimulente acordate pe termen lung, cum ar fi accesul gratuit sau cu discount pe autostrazi, parcare si puncte de incarcare. Anul trecut, aproape una din trei masini noi vandute a fost electrica.

In plus, Guvernul excepteaza vehiculele electrice de la taxele aplicate vehiculelor traditionale, intr-o tara care nu are propria industrie de automobile pe baza de carburanti fosili.

Cu o populatie de numai cinci milioane de persoane, in Norvegia au fost cumparate anul trecut 46.143 de vehicule electrice, fiind cea mai mare piata din Europa, inaintea Germaniei, cu 36.216 unitati, si Frantei, cu 31.095 de unitati, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor Europeni de Automobile.

Citeste si Viitorul de langa noi: Pe cel mai lung pod din lume se monteaza statii de alimentare pentru masinile electrice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#Oslo sisteme wireless reincarcare masini, #sisteme wireless incarcare taxiuri electrice , #masini electrice