Premiera la Rabla: Toate tichetele electronice au fost rezervate in 3 saptamani

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 17:06
3094 citiri
Premiera la Rabla: Toate tichetele electronice au fost rezervate in 3 saptamani
Foto: Arhiva Ziare.com

Toate cele 13.000 de tichete electronice din Programul Rabla 2016, destinate persoanelor fizice, au fost deja rezervate.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) ia in calcul posibilitatea majorarii numarului de vouchere alocat acestei categorii.

"Este pentru prima data in istoria programului cand toate tichetele electronice destinate persoanelor fizice sunt rezervate in 3 saptamani de la lansare. Nu poate decat sa ne bucure ca populatia manifesta un asemenea interes pentru program si ca putem contribui activ la imbunatatirea calitatii aerului in Romania.

La inceputul saptamanii viitoare, vom analiza posibilitatea majorarii disponibilului alocat in Programul Rabla Clasic pentru a permite noi rezervari", afirma presedintele AFM, Istvan Jakab.

Potrivit unui comunicat al AFM, in aplicatia informatica PSIPAN (Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National - n.red.) au fost inregistrate peste 13.000 de rezervari, din care mai mult de 9.000 au indeplinit toate cerintele privind inscrierea la producatori, respectiv validarea informatiilor si au fost finalizate procedurile de casare si radiere.

AFM a lansat Programul Rabla pentru persoanele fizice pe 14 iunie.

Anul acesta, Programul Rabla este structurat pe doua componente:

  • Rabla Clasic - prin care romanii pot beneficia de o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou in schimbul unui autovehicul vechi
  • Rabla Plus - program nou, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou electric sau hibrid, fara obligativitatea casarii un autovehicul vechi.

Obligatia casarii intervine doar pentru cei care doresc sa cumuleze finantarea acordata prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic.

Pentru acest an, bugetul alocat celor doua programe este de 220 de milioane de lei, din care 75 milioane de lei sunt alocate extensiei Rabla Plus, atat pentru achizitionarea de autovehicule noi electrice si hibride, cat si pentru finantarea retelei de statii de incarcare a acestora.

Conform Ministerului Mediului, in cazul Rabla Clasic, ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonusuri pentru urmatoarele situatii:

  • eco-bonus de 750 de lei care poate fi adaugat primei de casare, daca isi cumpera o masina al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km
  • eco-bonus de 1.500 lei daca masina noua are sistem de propulsie hibrid

In ceea ce priveste extensia Rabla Plus, romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete:

  • eco-tichet de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid
  • eco-tichet de 20.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice.

Programul Rabla Plus a demarat in prima saptamana a lunii iulie.

Cele doua axe ale programului pot fi accesate de catre populatie separat sau combinat.

Daca un cumparator detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atat prima de casare de 6.500 de lei, cat si eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Rabla 2016 tichete epuizate , #programul rabla