Piata auto din China va creste cu 740% pana in 2020

Vineri, 07 Martie 2008, ora 15:261782 citiri
Piata auto din China va creste cu 740% pana in 2020

Desi strazile devin din ce in ce mai neincapatoare, producatorii auto sunt incantati. Chiar daca dealerii auto de pe pietele Europei Occidentale sau Americii se plang de lipsa de clienti, cei din Asia nu mai fac fata comenzilor, relateaza The Money Channel.

Anul 2010 va marca momentul in care asiaticii vor egala numarul de inmatriculari ale europenilor. Se preconizeaza insa ca, pana in 2015, ii vor depasi pana si pe americani.

"Dinamica pietei auto din Asia nu se mai datoreaza Japoniei sau Coreei de Sud, piete deja mature. Motorul cresterii este China", a declarat analistul sef al institutului Polk.

Cererea exploziva nu ramane totusi apanajul Chinei. In urmatorii zece ani, India va creste cu aproximativ 400%, dar si pentru state precum Thailanda, Malaezia, Indonezia sau Filipine, expertii iau in calcul cresteri procentuale de trei cifre.

In ceea ce priveste piata europeana, cresterile de ansamblu se datoreaza statelor din est. Rusia va impulsiona volumele si va reusi sa inregistreze cresteri de peste 200% in urmatorii 12 ani.

Si Romania are o contributie notabila la dinamica pietei auto din estul Europei. 2007 a consemnat un avans solid, de 23% fata de 2007.

Perspectivele pentru acest an sunt insa mult mai rezervate, in principal datorita taxei de prima inmatriculare. Cei mai pesimisti vorbesc chiar despre o rata de crestere de doar 5 procente.