Nume devenite ilustre cand au ajuns branduri de automobile

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 09:00
4279 citiri
Nume devenite ilustre cand au ajuns branduri de automobile
Foto: Jurnalul

Pare aproape neverosimil ca o denumire de brand care a adus faima productiei de automobile vandute in toata lumea este de fapt un nume de persoana, de obicei un inginer, un investitor in afaceri cu automobile sau un simplu om inventiv, care si-a faurit un imperiu, dintr-o idee.

Asemenea exemple se pot gasi in multe domenii de activitate, dar se pare ca in industria auto notorietatea le depaseste pe toate, comenteaza portalul AIF, dand cateva exemple.

Armand Peugeot

Familia Peugeot manifesta interes in domeniul mecanicii inca din secolul al XVIII-lea, iar in a doua jumatate a secolului al XIX-lea s-a remarcat din randul ei Armand Peugeot (1849-1915), care si-a inceput cariera producand biciclete cu roti spitate, inventate de dansul.

Prietenii insa l-au convins sa se ocupe de automobile, pentru care fratele sau, Emile Peugeot, inregistrase deja marca, reprezentand un leu stilizat.

In 1885, producea deja propriile limuzine, purtand pe ele brandul leului si dotate pentru prima data in lume cu pneuri de cauciuc, lansate chiar de firma sa.

In 1903, pe poarta uzinei lui Peugeot iesea jumatate din intreaga productie de automobile a Frantei, iar astazi marca Peugeot este situata, ca productie, pe locul al doilea in Europa, dupa Volkswagen.

Henry Ford

Fiu al unor modesti fermieri din Detroit, originari din Irlanda, Henry Ford (1863-1947) s-a despartit din adolescenta de familie, pentru a se dedica mecanicii. A ajuns inginer remarcandu-se la Compania de Electricitate Edison, iar in 1893 si-a construit singur un automobil, proiectat chiar de el.

Acesta a fost inceputul. In 1903, punea bazele propriei societati Ford Motor Company, unde lucrul pe banda rulanta i-a creat un ascendent inimaginabil fata de toti ceilalti producaotori.

Astazi, cand spui Ford, nici nu te mai gandesti la omul care a pus pe picioare uriasa afacere, ci la unul din cele mai populare branduri automobilistice din lume.

Sakichi Toyoda

Prima afacere de succes a lui Sakichi Toyoda a fost o fabrica de produs tesaturi si razboaie pentru tesut. In 1924 inventase o masina de tesut automata, care l-a ajutat sa vanda intreaga afacere, cu fabrici cu tot, la pretul de un milion de yeni.

Suma a investit-o in ceva cu totul nou, Toyota Motor Company, schimband litera "d" din numele sau in litera "t". Schimbarea i-au sugerat-o consilierii personali, asigurandu-l ca un "t" pus in contextul scrisului japonez sugereaza un numar norocos, pe cand un "d" dimpotriva.

S-a nimerit ca superstitia sa se confirme, iar brandul Toyota, inventat de japonezul Toyoda, sa ajunga una din mandriile productiei auto mondiale.

Gottlieb Daimler Wilhelm

Celebrul brand Daimler de altadata nu mai atrage astazi atentia nimanui, intrucat a disparut de pe firmament, desi acum numai doua decenii inca mai erau cunoscute si chiar apreciate masinile Daimler Chrysler.

Perioada de glorie a lui Gottlieb Daimler Wilhelm (1834-1900) incepe in anul 1885, cand, impreuna cu un colaborator si-a construit propriul motor, echipat cu un carburator inventat chiar de el. In anul urmator, si-a construit primul automobil si in scurt timp a pus pe picioare productia de masini.

Curand insa si-a vandut intrega afacere, cu brand cu tot, unui investitor britanic, al carui succes vorbeste de la sine daca tinem seama de faptul ca, pana in anul 1950, familia regala britanica nu circula decat cu automobile Daimler.

Karl Benz

Fiu al unui mecanic de locomotiva, Michael Karl Friedrich Benz (1844-1929) a fost pasionat de mecanisme inca din adolescenta, si-a luat diploma de inginer mecanic si si-a inceput afacerea cu un mic magazin de biciclete, din veniturile caruia a construit primul automobil.

Numele sau a devenit insa celebru abia cand a ajuns sa fie "a doua jumatate" a brandului Mercedes Benz, probabil constituit in baza principiului care spune ca pestele cel mare il inghite pe cel mic. Principiul a fost de folos, marca ajungand de mare notorietate, pe care insa Karl Benz n-a apucat s-o cunoasca.

Ferdinand Porsche

Poate parea pentru multi ca surprinzator faptul ca Ferdinand Porsche (1875-1951) este cel care a construit in 1898 pentru prima oara in lume un automobil cu actionare electrica. Masina atingea 40 km/ora, iar acumulatorul ii permitea o autonomie de o ora.

Automobilul a facut senzatie, dar succesul ulterior n-a fost pe masura intrucat pe atunci benzina era ieftina, iar de poluare nu se preocupa mai nimeni.

A lucrat ca inginer sef la firma Mercedes pana in anul 1931, cand si-a deschis propriul birou de proiectare Porsche, care este astazi lider mondial in masini de sport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#branduri auto celebre, #istorie producatari auto, #constructori masini celebri , #piata auto