Care este amenda maximă pe care o poate primi un şofer indisciplinat în 2021. Noile sancţiuni pentru vitezomani

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 21:50
4960 citiri
Care este amenda maximă pe care o poate primi un şofer indisciplinat în 2021. Noile sancţiuni pentru vitezomani
Vehiculele din categoria A și B sunt limitate la 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale şi la 130 de km/h pe autostradă FOTO Pexels.com

Accidente, drumuri proaste, șoferi imprevizibili, semnalizări aproape lipsă, vreme urâtă. Doar câteva motive pentru a nu apasă pedala de accelerație, în cazul în care respectarea legii nu te-a determinat să stai pe banda ta în trafic și să respecți viteza legala, conform Codului Rutier.

Pentru a evita sancțiunile pe care le dispune Poliția Rutieră, dar și pentru a te ține cât mai departe de riscul unui accident rutier trebuie să știi că indiferent de categoria în care te situezi, șofer profesionist sau începător, limitele de viteză valabile pe drumurile publice din România trebuie respectate.

Potrivit Codului Rutier, limita de viteză valabilă pentru localități este de 50 km/h. Aceasta se aplică tuturor tipurilor de autovehicule, dar există și excepții de la regulă, pe anumite sectoare de drum și aceasta doar cu acordul poliției.

Mai precis, vehiculele din categoriile A și B pot beneficia de limite superioare valorii de 50 km/h, dar nu peste viteza de 80 km/h. În primul rând, este vorba despre motocicletele cu sau fără ataș, dotate cu motor cu ardere internă, cu o putere mai mare de 15 kW.

Categoria B include autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3.500 kg și cu maximum 8 locuri pe scaune, în afara conducătorului. Tot aici se încadrează și ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă de maximum 750 kg, cu o masă maximă autorizată de 4.250 kg, potrivit autovit.ro.

De asemenea, “există și limite de viteză inferioare valorii de 50 km/h, dar care nu pot scădea la o valoare mai mică cu 10 km/h, pentru tramvaie, respectiv 30 km/h, pentru celelalte tipuri de autovehicule”.

Limitele de viteză din afara localităților

Autovehiculele A și B sunt limitate la 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, respectiv la 130 de km/h pe autostradă. Pe celelalte tipuri de drum, limita de viteză este de 90 de km/h.

În cazul în care ești la volanul unui vehicul de categorie C, D sau D1 (ansamblu format din vehicul cu remorcă sau autovehicul destinat transportului de persoane), vei respecta alte limitări. Astfel, vei conduce cu maximum 90 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, respectiv cu 110 de km/h pe autostradă, pentru că pe alte tipuri de drumuri să nu depășești 80 km/h.

Cele mai mici viteze maxime permise pe drumurile din afara localităților corespund vehiculelor din categoriile A1, B1 și C1, care nu vor depăși 80 km/h pe drumurile europene, expres și naționale, 90 km/h pe autostrăzi și 70 km/h pe alte tipuri de drumuri.

Ce amenzi riști dacă nu respecți limitele de viteză

Pentru sancționarea șoferilor indisciplinați, Poliția Rutiera folosește cinci clase de amendă,. Patru dintre ele sunt valabile pentru persoanele fizice iar a cincea se aplică pentru cele juridice.

Amenda maximă pe care o poate primi o persoană fizică în calitate șofer este de 2.900 de lei. Persoanele juridice pot plăti până la 14.500 de lei.

• clasa I de amenda – pentru 2 sau 3 puncte de amendă – între 290 și 435 de lei;

• clasa a ÎI-a de amenda – pentru 4 sau 5 puncte de amendă – între 580 și 725 lei;

• clasa a III-a de amenda – de la 6 până la 8 puncte de amendă – între 870 și 1.160 de lei;

• clasa a IV-a de amenda – de la 9 până la 20 de puncte de amendă – între 2.305 și 2.900 de lei;

• clasa a V-a de amenda – de la 21 până la 100 de puncte de amendă – între 3.045 și 14.500 de lei.

Astfel, pentru depășirea vitezei cu până la 10-20 km/h, poți primi o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, în timp ce o încălcare a limitei cu 21-30 km/h îți poate aduce o sancțiune care să echivaleze cu o sumă cuprinsă între 580 și 725 de lei. Pentru încălcarea cu 31-40 km/h, respectiv 41-50 km/h, vei plăti între 870 și 1.160 de lei, respectiv 1.305 și 2.900 de lei.

Cea mai mare amendă pe care o vei primi pentru depășirea vitezei legale este cea aferentă valorilor care întrec limitele cu peste 50 km/h, iar aceasta este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Plata amenzilor la o valoare diminuată cu 50% se face într-un interval de 15 zile, conform prevederilor legale.

Ce trebuie să ştie începătorii

Șoferii începători, a căror experiență de condus nu a depășit un an, se vor conforma unor alte valori aferente limitelor de viteză. Astfel, din fiecare limită de viteză se vă scădea valoarea de 20 km/h. Măsura se aplică și în cazul elevilor din școlile de șoferi, pe durata efectuării orelor de condus.

Este bine să știi daca nu ai mai circulat peste hotare cu mașină că în toate ţările europene există limite de viteză în interiorul localităţilor, în afara acestora cât şi pe autostrăzi.

Ce sancţiuni se aplică în alte state europene

În cele mai multe state poți fi pedepsit chiar şi pentru o depăşire cu 1 km/oră a vitezei maxime admise. Iar pentru o a doua încălcare, amenda este cu mult mai mare decât prima.

În Austria, Albania, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, pentru depăşirea anumitor limite de viteză expres stabilite, poate fi aplicată o pedeapsă sub formă de privarea dreptului de a conduce mijloace de transport, potrivit RapidAsig. De asemenea, există cazuri de examinare în instanţa de judecată pentru depăşirea vitezei maxime admise.

În alte state, “valoarea amenzii aplicate poate fi influenţată, pe lângă viteza de deplasare şi de alţi factori. Astfel, spre exemplu, în Finlanda, la depăşirea cu 20 km/oră a vitezei maxime admise, mărimea amenzii vă fi calculată în dependenţă de salariul pe care îl ai, precum şi de numărul minorilor din familie.

Cel mai important este ca înainte de a porni într-o călătorie să te documentezi cu privire la legislaţia rutieră a ţării pe care doreşti să o vizitezi sau să o tranzitezi, având acces la site-uri oficiale, care îţi pun la dispoziţie informaţiile necesare.

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#acceleratie, #codul rutier, #politia rutiera, #accidente, #limita viteza, #soferi , #stiri auto