Ministrul Mediului: Noul progam Rabla va fi lansat in martie

Marti, 19 Februarie 2013, ora 21:49
6711 citiri
Ministrul Mediului: Noul progam Rabla va fi lansat in martie
Foto: Realitatea TV

Programul Rabla, pentru reinnoirea parcului auto, ar trebui sa fie reluat in luna martie, sumele acordate pentru tichete urmand a fi mai ridicate, a declarat, marti, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

"Pana la sfarsitul lunii martie va aparea noul proiect, in noul format, care va determina cetatenii sa duca aceste masini vechi pentru a cumpara masini noi. Programul va fi mai consolidat, mai eficient, mai european", a spus Rovana Plumb, la Realitatea TV.

"Vom umbla si la valoarea acestor tichete, categoric in plus. Ne-am gandit si la un procent, dar cred ca este mult mai corect sa comunicam in momentul in care avem proiectul definitivat. Cu siguranta va fi o valoare mai mare", a adaugat ministrul Mediului.

Marti a fost aprobata si noua forma a taxei de mediu, numita timbrul de mediu, care va fi aplicat tot din luna martie. "Am tinut cont si de puterea de cumparare a romanilor. Sunt foarte multi care au aceste masini vechi, pe care ar dori sa le vanda. Daca am fi lasat in vigoare aceasta taxa mare pentru masinile vechi, s-ar fi ajuns la un blocaj pe piata. Pentru a-l evita, s-a tinut cont de componenta de mediu, dar si de situatia din Romania", a explicat Plumb.

Potrivit spuselor sale, o masina rulata adusa din import va avea, conform noii prevederi, acelasi regim juridic precum o masina rulata din piata interna, evitandu-se, astfel, problemele care au condus la declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana.

Taxa auto 2013: Timbrul de mediu, aprobat de Guvern - Cum arata si de cand va fi aplicat

"Am tinut cont clar de principiul perioadei de rulare a masinii care se apropie de deseu. Am mers pe un triunghi: protectia mediului, am tinut cont de punctul de vedere al mediului economic, am tinut cont si de locurile de munca si de puterea de cumparare a romanilor", a precizat Plumb.

De asemenea, ministrul a precizat ca taxa se va plati o singura data pe toata durata de viata a autovehiculului, indiferent de cine a achitat-o, aceasta fiind o problema mai ales in cazul masinilor cumparate prin leasing.

Ramane, insa, de discutat ce se va intampla cu masinile care au fost inmatriculate intr-o alta tara europeana si apoi aduse pentru inmatriculare in Romania. Aceasta discutie va avea loc si la nivel european, in perioada urmatoare.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#programul Rabla 2013, #Rovana Plumb programul Rabla, #timbru mediu 2013 , #programul rabla