Joe Biden vrea să ”înverzească” industria americană. În 2030, jumătate din mașinile vândute în SUA vor avea zero emisii

Joi, 05 August 2021, ora 14:36
1833 citiri
Joe Biden vrea să ”înverzească” industria americană. În 2030, jumătate din mașinile vândute în SUA vor avea zero emisii
Mașinile vor fi mai prietenoase cu mediul FOTO Unsplash.com

Preşedintele american Joe Biden îşi prezintă joi planul ”înverzirii” industriei americane a automobilului - printr-o creştere a vânzării maşinilor electrice şi o consolidare a reglementărilor de mediu -, în contextul unei concurenţe agresive a chinezilor şi europenilor, relatează AFP.

Biden vrea ca, în 2030, jumătate dintre maşinile vândute în Statele Unite să nu aibă emisii, adică să fie electrice, hibride, reîncărcabile sau cu hidrogen, potrivit unui document prezentat public de către Casa Albă.

Şeful statului american urmează să semneze un decret în acest sens joi.

El vrea ”să pună America în poziţia de a conduce viitorul maşinii electrice, să depăşească China”, care investeşte, produce şi vinde deja în marş forţat, ”şi să înfrunte criza climatică”.

Cei trei mari producători americani - Ford, GM şi Stellantis (care deţine marca istorică Chrysler) - îşi anunţă într-un comunicat comun ”ambiţia comună de a ajunge în 2030 la 40-50%” vehicule de acest tip vândute anual în Statele Unite.

În alt comunicat, constructorii BMW, Honda, Volkswagen şi Volvo - consideraţi adesea drept mai avansaţi în domeniul electric decât marile nume de la Detroit, leagănul industriei auto americane - ”aplaudă” această iniţiativă.

Sindicatele îl susțin pentru că le promite locuri de muncă

Biden, atent să promită mereu ”locuri de muncă bine plătite şi sindicalizate” la fiecare intervenţie publică, şi-a atras de partea sa puternicul sindicat UAW.

”Membrii UAW sunt pregătiţi să construiască aceste maşini, aceste camioane electrice şi bateriile cu care sunt dotate. Membrii noştri sunt arma secretă a Americii în vederea câştigării acestei curse mondiale”, scrie fostul preşedinte al sindicatului, Ray Curry, citat de Casa Albă.

Tesla-vedeta mondială

Acest procent de 50 la sută nu depăşeşte nivelul avut în vedere deja de numeroşi producători, însă ritmul este mare pentru Statele Unite.

Statele Unite sunt leagănul Tesla - în mod incontestabil marea vedetă mondială a maşinii electrice -, însă producătorii şi automobiliştii americani au întârziat să se convertească, în comparaţie cu chinezii şi europenii.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), în 2020 vehiculele electrice reprezentau în Statele Unite doar 2% dintre vânzările de maşini noi - în timp ce în Europa ele reprezentau 10%.

Joe Biden, care organizează joi un eveniment pe peluza Casei Albe pentru a detalia aceste măsuri, intenţionează totodată să consolideze din nou reglementările cu privire la consumul de carburant.

Fostul preşedinte republican Donald Trump a revizuit în scădere puternică exigenţele predecesorului democrat Barack Obama în acest dosar.

Actualele reglementări cu privire la emisii, care datează din martie 2020, le impun producătorilor să îmbunătăţească cu 1,5% pe an performanţa energetică a modelelor lor, adică distanţa parcursă cu o unitate de carburant, în perioada 2021-2026, faţă de 5% cât cerea administraţia Obama.

Administraţia Biden nu a prezentat imediat care este obiectivul său la acest capitol.

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice se înmulțesc, contra cost. Ce tarife practică România față de vecinii europeni
Stațiile de încărcare pentru mașini electrice se înmulțesc, contra cost. Ce tarife practică România față de vecinii europeni
Primăria Bistrița a amplasat recent 15 noi stații de încărcare pentru mașinile electrice care vor funcționa contra cost. Vestea a redeschis discuția costurilor de încărcare pentru...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#masini electrice, #Joe Biden, #industrie verde SUA , #masini electrice