„O investiție” în perfectă stare de funcționare. Mașina rulată certificată, la fel de bună ca una nouă

Luni, 13 Septembrie 2021, ora 04:416274 citiri
„O investiție” în perfectă stare de funcționare. Mașina rulată certificată, la fel de bună ca una nouă
Vehiculele certificate de producător sunt vândute doar de dealeri autorizați și specializați în francizele respective FOTO Unsplash.com

Cumpărăm mașini noi, în principal, pentru că reprezintă garanția și lipsa grijilor că autoturismul ar putea avea ceva defect. Pe de altă parte, alți șoferi își îndreaptă atenția către mașini rulate pentru că sunt comercializate la un preț mai bun și știu că, dacă este bine întreținută, o mașină puțin rulată e la fel de bună ca una nouă.

Așadar, achiziționarea unei mașini second-hand poate fi cea mai bună afacere când ai toate informațiile necesare, ca să poți lua decizia potrivită. Când nu te documentezi suficient, nu știi la ce sa te uiți, ce să întrebi, dai șanse riscurilor, care sunt ascunse la momentul cumpărării.

În ultimii ani, șoferii din România au început, treptat, să adopte obiceiul occidentalilor și tind să amâne sau să neglijeze întreținerea de rutină a mașinilor, optând mai degrabă să le vândă atunci când apar mici probleme. Așa că riscul de a investi intr-o astfel de mașină este din ce in ce mai mare.

„Imaginează-ți că investești câteva mii de euro într-o mașină rulată care “nu bate” și “nu troncăne” la vizionare, dar, la scurt timp după, afli că necesită costuri de reparații ce se ridică aproape la costul de cumpărare. Asta înseamnă că orice întreținere de rutină sau defecțiunile mecanice, care apar după ce cumperi o mașină fără garanție, trebuie plătite din buzunar.

Genul acesta de riscuri dispar când cumperi o mașină „nouă” rulată de la un dealership sau producător, printr-un program certificat. Mașinile CPO – Certified Pre-Owned – îmbină accesibilitatea mașinilor rulate cu garanția calității și fiabilității mașinilor noi”, potrivit specialiștilor auto de la Autovit.

Ce sunt programele Certified Pre-Owned

Mărcile de lux Lexus și Mercedes-Benz au fost printre primele care au creat programe în anii ’90. Lansarea acestor programe a venit dintr-o nevoie de impunere a unui standard de calitate și garanție mașinilor rulate, aflate în perfectă stare de funcționare.

„Vehiculele certificate de producător sunt vândute doar de dealeri autorizați și specializați în francizele respective. Modele au o vechime de maximum 5 ani, kilometraj redus, vin cu garanție sau un contract de service extins ce protejează cumpărătorul, finanțare specială și beneficii suplimentare, dezvoltate de fiecare program în parte”, potrivit specialiștilor auto de la autovit.ro.

În prezent, în România, majoritatea reprezentanțelor oficiale ale mărcilor de mașini derulează programe Certified Pre-Owned. Asta înseamnă peste 11 de astfel de programe la nivel național.

Care sunt avantajele când cumperi o mașină rulată certificată

Diferențele dintre o mașină rulată certificată și alte vehicule second-hand sunt destul de multe. Specialiștii auto sunt de părere că o mașină rulată certificată oferă

  • garanție extinsă – elimină orice urmă de fraudă auto;
  • inspecții tehnice amănunțite – asigură vânzarea fără defecte ascunse și fără probleme;
  • istoric auto de service transparent și disponibil;
  • preț corect;
  • modele de mașini noi – rulaj limitat și lansare recentă pe piața auto;
  • extra-beneficii personalizate – oferite de fiecare program în parte: oferte de finanțare, opțiune de trade-in a unei mașini vechi asistență rutieră etc.

Pe scurt, mașinile second-hand certificate ajunse în reprezentanță sunt supuse unei inspecții stricte, vin cu garanții ale producătorului și oferă avantaje extra cumpărătorilor.