Amenda maximă pe care o poate primi un conducător auto persoană fizică. Modificări notabile suferite de legislația rutieră în 2021

Duminica, 01 August 2021, ora 22:15
11057 citiri
Amenda maximă pe care o poate primi un conducător auto persoană fizică. Modificări notabile suferite de legislația rutieră în 2021
Plafonarea punctului de amendă este menținută pe tot parcursul anului, până la data de 31 decembrie 2021 FOTO Unsplash.com

Este vremea concediilor și folosim intensiv automobilul. Prin urmare, ar trebui să plecăm la drum bine informați, cu automobilul pus la punct, cu ochii mari la drum, ca să nu încălcăm legea rutieră.

Dacă începutul anului trecut s-a remarcat printr-o creștere bruscă pentru amenzile rutiere, situația a rămas echilibrată în 2021.

Astfel, plafonarea punctului de amendă este menținută pe tot parcursul anului în curs, până la data de 31 decembrie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 226/2020, publicate în Monitorul Oficial în decembrie 2020.

Dacă ne uitam retrospectiv la ultimii 10 ani, observăm că în perioada 2011-2017, valoarea punctului-amendă a crescut, progresiv, de la 67 de lei, până la 145 de lei.

De asemenea, este indicat să cunoaștem care sunt amenzile rutiere, valabile pentru anul 2021, mai ales că legislația rutieră a suferit câteva modificări în cursul anului trecut, unele dintre acestea în beneficiul conducătorului auto, astfel:

• prezentarea contractului sau a poliței RCA în format fizic (pe hârtie) nu mai este necesară; verificarea se poate electronic sau chiar prin accesarea bazei de date a asigurărilor RCA;

• este permisă folosirea telefonului mobil la volan, dacă este folosit sistemul hands-free (mâini libere);

De asemenea, trebuie să știm că o amendă dată de polițist este un act care poate fi contestat. Există câteva situații în care poți să scapi legal fără să o plătești. “Fie pentru că amenda a fost aplicată abuziv, fie pentru că procesul verbal a fost întocmit fără respectarea prevederilor legale sau că termenele legale au fost depășite, un șofer are multe portițe de scăpare, chiar dacă acestea sunt înguste”, potrivit avocatnet.ro.

Iar contestarea procesului verbal este calea de urmat în cazul în care ești convins că ai primit o amendă pe nedrept. În plus, potrivit unei decizii a ÎCCJ, procesul verbal poate fi anulat dacă fapta „nu este descrisă suficient”, însă acest aspect poate fi stabilit de către avocat.

Care sunt clasele de amendă în România

În România, există cinci clase de amendă. Patru se aplică persoanelor fizice, iar ce-a de-a cincea este valabilă doar pentru cele persoanele juridice.

Astfel că, amenda maximă pe care o poate primi un conducător auto, persoană fizică, este de 2.900 de lei, iar pentru persoanele juridice, aceasta poate atinge 14.500 de lei.

Concret, potrivit autovit.ro, sumele de bani pe care șoferii le plătesc, de fiecare dată când încalcă legea, sunt următoarele:

• clasa I – pentru 2 sau 3 puncte de amendă – între 290 și 435 de lei;

• clasa a II-a – pentru 4 sau 5 puncte de amendă – între 580 și 725 lei;

• clasa a III-a – de la 6 până la 8 puncte de amendă – între 870 și 1.160 de lei;

• clasa a IV-a – de la 9 până la 20 de puncte de amendă – între 2.305 și 2.900 de lei;

• clasa a V-a – de la 21 până la 100 de puncte de amendă – între 3.045 și 14.500 de lei.

Cu toate acestea, frica de amendă nu ar trebui să fie motivul pentru care șoferii să conducă preventiv.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#auto, #amenda, #punct de amenda, #polita RCA, #amenda maxima sofer, #amenzi rutiere 2021 , #stiri auto