S-a inventat bateria minune pentru masinile electrice: Durata de viata, similara cu modelele de la automobile pe benzina VIDEO

Vineri, 14 Mai 2021, ora 05:00
Autor: George Titus Albulescu
S-a inventat bateria minune pentru masinile electrice: Durata de viata, similara cu modelele de la automobile pe benzina VIDEO
Vehicule electrice FOTO: american progress

Oamenii de stiinta de la Harvard, Statele Unite, au inventat "Sfantul Graal" al bateriilor folosite de masinile electrice, un model care va mari durata de viata a acestora, fiind la fel cu a celor folosite la automobilele pe benzina.

Bateria litiu-metal dezvoltata are o capacitate foarte mare, ea putand fi incarcata si descarcata de 10.000 de ori. Aceasta este mult mai performanta decat cea utilizata, in prezent, pe masinile electrice Tesla, tip litiu-ion, potrivit Daily Mail.

Noul model de baterie, dezvoltat de cercetatorii de la Harvard John Paulson School of Engineering and Applied Science din Boston, foloseste un design insiprat de la sandwich-ul BLT (Bacon, Lettuce, Tomato - bacon, salata, rosii - n.a.).

Datorita structurii lor complicate si a tehnologiei de fabricatie, durata de viata a acestor baterii destinate vehiculeleor electrice (EV) va creste de la 10 la 15 ani, similar cu al automobilelor pe benzina.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In prezent, bateriile EV se degradeaza in timp si pot dura pana la sapte-opt ani, in functie de modul cum sunt utilizate, practic sunt ca niste acumulatori de smartphone.

Bateriile EV actuale pot fi inlocuite, dar costul operatiunii poate ajunge la mii de euro, ceee ce ii face pe soferi sa cumpere, mai degraba o masina electrica noua.

"Bateria litiu-metal este considerata "Sfantul Graal" din domeniu, datorita capacitatii si densitatii sale ridicate de energie. Cercetarile noastre arata ca modelul in stare solida ar putea fi fundamental diferit fata de varianta comerciala litiu-ion", a declarat Xin Li, profesor la SEAS Harvard.

 Articol citit de 59278 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Kuchta
  14.05.2021, 21:26
  Baterie noua, fara detalii
  Am citit articolul despre aceasta baterie " minune ", dar nu se da nici un detaliu. As fi vrut sa aud ceva despre autonomia de mers, daca poti sa mergi si iarna cu masina (ca sa ajungi la destinatie, viu si necongelat). As fi vrut sa aud daca aceasta baterie Litiu-Metal va apartine proprietarului masinii sau doar a producatorului, pana la epuizarea ei. Si desigur ceva despre garantie, daca este cazul. Deocamdata este un studiu, dar implementarea cred ca v-a fi de lunga durata.
  Dracula1942
  14.05.2021, 08:45
  Minciuni bateria litium-metal e tehnologie veche
  Toyota au spus ca au o baterie noua mult mai buna decat ce exista acum pe piata dar nu au dat inca detalii
  Mesiah
  14.05.2021, 05:55
  @George Titus Albulescu
  Durata de viata a unei baterii clasice pentru autoturisme pe benzina este de TREI ANI. Acum 20 de ani era de cinci ani dar, ca la toate produsele industriale, fabricantii au crescut preturile si au scazut calitatea.
  Nu cred ca Harvard a publicat ceea ce ati scris dumneavoastra in articol. MAI CITITI!
  Carrandash
  14.05.2021, 07:03
  gigel titisor albulica nu este altceva decat un enjeniar ....
  ...kopiator al articolelor scrise de altii prin diverse publicatii si nu este in stare sa scrie ceva original.
  dar, trebuie sa recunoastem ca titisor gigel a facut comparatia intre durata de viata a bateriilor litiu-ion pentru vehicolele electrice cu durata de viata a vehicolelor cu motoare cu ardere interna si NU cu durata de viata a bateriilor de tip plumb-acid sulfuric utilizate in prezent la vehicolele dotate cu motoare cu ardere interna.
  cu parere de rau constat ca nu prea ai inteles romaneasca lu' kopiatorului enjeniar cheferist fost kkronikkar fotbalistic multilateral dezvoltat....
  MAMULOS
  14.05.2021, 13:08
  nenea kkarrandashu` vezi bre cu "romaneasca" din
  dotare...e vehicul nu "vehicol". Ce va mai place...
  Menumorut
  14.05.2021, 07:01
  Bag-o pe aia cu HITLER, iazov, Menzinski , Iagoda , Beria.
  .
  gheorghero
  14.05.2021, 11:33
  @anaviva Esti analfabet functional!
  Din Wikipedia" "La fel ca toate metalele alcaline, litiul este foarte reactiv, se corodează rapid in aer umed pierzandu-și luciul și innegrindu-se, fiind din acest motiv păstrat sub un strat de ulei."
  Iar nu ce aberezi tu:
  "este totodata extrem de radioactiv dar ca sa nu radieze , se conserva prin amestecuri si se pastreaza in bai de ulei ."
  anaviva
  14.05.2021, 07:36
  Despre Litiu
  USA este cel mai mare producator de litiu . Extractia lui din minerit este extrem de costisitoare iar singura varianta de a obtine litiu la un pret convenabil este sa fie obtinut in laborator .Litiu este totodata extrem de radioactiv dar ca sa nu radieze , se conserva prin amestecuri si se pastreaza in bai de ulei . Deci , bateria trebuie prevazuta cu o baie de ulei .
  Se pune intrebarea :
  O baterie pe litium are o durata de viata de 10-15 ani ( sa zicem). Dupa expirare litiumul ramas inca mai este radioactiv iar bateria trebuie pastrata pentru ani de zile in locuri bine pazite iar din cand in cand uleiul din baie trebuie reanoit , in caz contrar , se usuca iar litiumul devine radioactiv , emananduse . Cand intreaga planeta va trece la bateria pe litium am putea avea cca 2-3 miliarde de bateri de depozitat la fiecare 10-15 ani .
  Se pune intrebarea :
  Unde depozitezi 2-3 miliarde de baterii , cat costa paza lor , cat costa intretinerea lor pentru ca uleiul din baie trebuie reannoit si cu cat vor sa ne vanda aceste baterii ?
  Nu ar fi mai bine sa ramanem pe autovehiculul cu carburanti si sa plantam pomi !
  Carrandash
  14.05.2021, 07:18
  ti-ai bagat-o'n gard:
  maresalul urss iazov (8 noiembrie 1924 - 25 februarie 2020), NU a avut nici in clin si nici in maneca cu ailalti pe care ii pomenesti !