Industria pieselor auto si masinilor a reprezentat aproape jumatate din exporturile Romaniei in 2015

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 17:24
2879 citiri

Una dintre cele mai importante ramuri industriale din tara noastre este cea de fabricare a pieselor auto si a masinilor.

Datele facute publice de Ministerul Economiei legate de exporturile de anul trecut arata ca aproape jumatate dintre exporturile Romaniei din perioada ianuarie-septembrie au fost reprezentate de cele de piese auto si masini.

Peste 18 miliarde de euro din exporturile de masini si piese auto

Cele doua fabrici de automobile din tara noastra, Dacia si Ford, impreuna cu cele peste 600 de uzine din domeniul pieselor auto au avut in primele noua luni ale anului 2015 exporturi in valoare de 18,7 miliarde de euro. Aceasta suma inseamna 45,8 la suta din totalul exporturilor tarii noastre din perioada respectiva.

Este deja binecunoscut faptul ca industria pieselor auto este una esentiala pentru economia tarii, dovada fiind si sutele de fabrici din tara noastra care au profituri anuale de milioane de lei si in care lucreaza mii de romani.

Supranumit "magnetul de investitii al Romaniei", domeniul pieselor auto are in continuare mult potential de dezvoltare, insa conditia pusa de investitori este dezvoltarea infrastructurii rutiete care sa-i ajute sa-si transporte produsele.

Problema infrastructurii a fost ridicata si de cele doua fabrici care asambleaza automobile in tara noastra. Dacia, de altfel, a amenintat in mai multe randuri ca muta productia in Tanger daca autoritatile nu demareaza constructia la autostrada Pitesti-Sibiu. Dacia a avut afaceri in 2015 de aproape 4,5 de miliarde de euro fiind cea mai mare companie din Romania, astfel ca cerintele lor nu pot fi neglijate de autoritati avand in vedere importanta economica a sa.

80% din piesele auto necesare unei masini se produc in Romania

Exporturile realizate de companiile de piese auto si masini au crescut in perioada ianuarie-septembrie 2015 cu circa 10 procente fata de aceeasi perioada a anului 2014.

80% dintr-un automobil poate fi fabricat cu piesele care se produc in tara noastra, iar cum in Romania exista doar doua uzine care asambleaza masini, majoritatea productiei ia calea exportului. In 2014, cel mai exportat produs fabricat in Romania a fost unul din zona pieselor auto - setul de fise pentru bujii.

In Romania se produc piese auto si pentru masini de lux. Porsche 918 Spyder, al carui pret atinge si un milion de dolari, are in componenta comutatoare multifunctionale pentru volan, comutatoare bloc lumini, sisteme de control al climei si elemente de comanda din consola centrala realizate intr-o fabrica din Brasov. Aceeasi firma a livrat piese auto pentru panoul de control al climei la automobilele Audi TT.

Chiar si luxoasele Rolls Royce au piese romanesti pe ele. O firma din judetul Timis prelucreaza componentele care tin de aspectul masinilor precum masca pentru radioator sau ornamentul portbagajului.

Romania, atractiva pentru companiile care fabrica piese auto

Tara noastra este una potrivita pentru investitiile in domeniul auto, daca nu punem la socoteala factorul infrastructurii. Muncitorii romani sunt bine pregatiti, calificati, insa nu au pretentii salariale la fel de mari precum europenii vestici, ceea ce le trezeste interesul investitorilor. De altfel, si autoritatile ii sprijina si ii incurajeaza sa investeasca.

Anul acesta s-au deschis mai multe fabrici de piese auto la noi in tara, cele mai notabile nume fiind CIKAUTXO, o firma cu capital spaniol, compania americana Inteva Products, japonezii de la Sumitomo Electric Wiring System, iar grupul german Draexlmaier a mai deschis o noua unitate de productie.

Cei mai mari angajatori din tara noastra din zona fabricarii de componente auto sunt grupurile germane Continental si Draexlmaier.

Topul industriilor care au adus cei mai multi bani in tara noastra in perioada ianuarie septembrie 2015 este condus de piesele auto si masini cu 18,7 miliarde. Urmeaza, in ordine, produsele agroalimentare cu 4,33 miliarde de euro, produse de textile si pielarie cu 4,26 de miliarde de euro, produse chimice cu 3,91 miliarde de euro si industria metalelor cu 3,57 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#piata auto romania, #piese auto Romania , #piata auto Romania