Industria pieselor auto, de baza pentru tara noastra

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 17:49
5690 citiri
Industria pieselor auto, de baza pentru tara noastra
foto: jeshoots.com

In Romania, fabricarea de piese auto este una dintre cele mai importante si cele mai banoase ramuri ale industriei, fiind numita si magnetul de investitii al tarii.

Multe companii producatoare de componente auto vin la noi in tara atrase de forta de munca ieftina si calificata.

Daca in ceea ce priveste construirea unei uzine de automobile lucrurile stagneaza de cativa ani la cei doi constructori - Dacia si Ford - cand vine vorba despre piese auto, lucrurile stau mult mai bine. An de an inca un nume mare din aceasta arie a deschis cate o fabrica. Majoritatea companiilor straine care au investit in Romania au preferat vestul tarii, datorita posibilitatii mai facile de a exporta produsele. De altfel, lipsa infrastructurii a reprezentat tot timpul o problema ridicata de investitori, indiferent daca vorbim despre cei care produc piese auto sau cei care asambleaza masini.

In tara noastra se produc peste 80% dintre piesele necesare pentru asamblarea unei masini, de la volane, cablaje si rulmenti pana la sisteme ultra-moderne si inteligente.

Desi cand spui industrie auto majoritatea se gandesc la Dacia si Ford, in realitate aceste doua nume nu acopera nici o treime din cifra de afaceri a acestei industrii de la noi din tara. Asadar, industria auto romaneasca inseamna in mare parte productia de piese auto.

Din totalul de 18 miliarde de euro din cifra de afaceri a industriei auto, peste 12 miliarde de euro provin din fabricarea de piese auto, arata datele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM). In tara noastra activeaza peste 600 de fabrici de piese auto, ceea ce face ca aceasta industrie sa cuprinda o parte dintre cei mai mari angajatori din Romania. De altfel, aportul acestei industrii la produsul intern brut al tarii noastre este unul considerabil, de 12 procente.

Ce piese auto se fabrica in Romania

Facand o trecere in revista a componentelor unui automobil care se produc in tara noastra, regasim cam tot ce are nevoie o masina pentru a fi functionala, noteaza jurnalistii de la Digi 24.

In judetul Dolj, compania germana Kirchoff produce caroserii. Tot in Romania putem gasi si oglinzi, faruri, portiere sau aripi in judetul Bihor, la fabrica Inteva.

Alti germani, cei de la Draexlmaier, fabrica in judetul Brasov borduri pentru automobile. In Covasna, Autoliv produce volane si centuri de siguranta, in timp ce in judetul Neamt se produc airbaguri la TRW Automotive. Tot in Moldova, in judetul Iasi, gasim scaune si banchete pentru masini fabricate de Lear Corporation.

Regasim si firme de cablaje, in Olt si Hunedoara, dar si cutii de viteza, in Alba, precum si componente pentru partea electronica, in Cluj, si placute de frana, in Prahova.

In Romania avem si mari producatori de anvelope, cele mai cunoscute companii din acest sector pe plan mondial - Continental, Michelin si Pirelli - avand reprezentante si la noi in tara.

Totodata, si Ford a anunta ca se va concentra pe producerea de piese auto la fabrica pe care o detine in Craiova. Cererea modelului B-Max produs aici este extrem de scazuta, asa ca reprezentantii au anuntat ca vor produce mai multe piese in lipsa unui model mai bine vandut. Asadar, angajatii de aici vor lucra la piese auto pentru S-Max si Galaxy, care sunt asamblate in Spania.

Industria de piese auto, in continua expansiune in Europa de Est

Tarile din Europa de Est au devenit extrem de atractive pentru producatorii auto si pentru cei de piese pentru autovehicule. Statele sunt dispuse sa ofere scutiri de taxe si ajutoare multiple pentru companiile dispuse sa investeasca.

Un alt motiv pentru care tarile din acesta zona reprezinta o optiune viabila pentru companiile straine este forta de munca bine pregatita si cu pretentii financiare mai mici decat in tarile din Vest. In tara noastra, spre exemplu, angajatii din industria auto au cele mai mici venituri din Uniunea Europeana, fapt ce inseamna in mod automat ca sunt si costuri mult mai mici pentru angajtori.

Specialistii atrag insa atentia si asupra faptului ca odata cu inmultirea fabricilor de piese auto, Romania va deveni o tara mono-industriala, ceea ce poate fi un dezavantaj in cazul in care se va produce un colaps in aceasta arie.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#industrie piese auto Romania , #stiri auto