Moda furtului plăcuțelor de înmatriculare auto a luat amploare. Cu ce probleme se pot confrunta păgubiții și de ce fură hoții numerele de înmatriculare

Miercuri, 18 August 2021, ora 22:15
19879 citiri
Moda furtului plăcuțelor de înmatriculare auto a luat amploare. Cu ce probleme se pot confrunta păgubiții și de ce fură hoții numerele de înmatriculare
Numerele furate ajung să fie folosite pe mașini implicate în diverse infracțiuni FOTO Poliția Romana

Perioada de acalmie provocată de pandemie pare să fi dat idei noi hoților din România. Oamenii legii susțin că un fenomen din ce în ce mai des întâlnit este cel al furtului numerelor de înmatriculare.

Poliția Capitalei se confruntă de la începutul pandemiei cu numeroase astfel de sesizări din partea locuitorilor iar dexteritatea celor care comit infracțiunea te lasă perplex.

Înregistrările de pe camerele video urmărite de către polițiști sunt mărturie în acest sens. Aceasta nouă „modă” este întâlnită peste tot în țară, nu doar în București.

Deși poate părea de neînțeles ce ar putea face un hoț cu o bucată de metal, iată că, de cele mai multe ori, numerele de înmatriculare furate ajung să fie folosite pe mașini implicate în diverse infracțiuni (furturi, spargeri), pentru a face imposibil sau foarte greu de identificat făptașul.

Dacă te-ai trezit într-o dimineață că nu mai ai plăcutele de înmatriculare (pentru că noaptea este momentul în care operează de cele mai multe ori), trebuie să știi că nu ai cum să ocolești Secția de Politie si acolo trebuie să faci o plângere pentru furt. Categoric, nu îți dorești că numărul tău de înmatriculare să se afle pe o mașină implicată într-un jaf armat, de exemplu, și să te trezești cu poliția la ușă sau, cine știe, cu mascații în zori de zi.

Hoții montează plăcutele de înmatriculare furate pe alte mașini, furate și ele, și astfel dau loviturile "sub acoperire". Este adevărat că hoții au si preferințe, plăcutele de înmatriculare străine fiind cele mai vizate, dar se mulțumesc și cu cele românești.

Scenariul surprins de camerele de supraveghere pare copie xerox. Hoțul intră cu mașina în benzinărie, coboară, face frumos plinul, apoi, pleacă fără să plătească. Astfel, zilnic, benzinăriile pierd mii de lei din astfel de operațiuni.

Au existat grupuri de infractori care, după ce au furat plăcutele de pe un anumit autoturism, au comis furturi de combustibil din mai multe benzinarii din localități luate la rând.

Spre exemplu, în luna decembrie a anului trecut, presa locală din Suceava scria de nu mai puțin de trei astfel de cazuri în decursul a doar câteva zile. „La data de 9 decembrie 2020, pe la ora 17.00, o femeie și-a parcat autoturismul marca Mercedes Benz pe strada Ion Vodă Viteazul, în dreptul blocului C2. Femeia în cauză a rămas la domiciliul mamei sale, unde a stat peste noapte. În dimineața de 10 decembrie 2020, pe la ora 08.00, femeia a observat că îi lipsesc ambele plăcuțe cu numere de înmatriculare”, era doar unul din astfel de cazuri.

Așadar, pentru a preveni furtul numerelor de înmatriculare este indicat să alegi cu grijă locul unde parchezi mașina și este de preferat să fie o zonă circulată, bine iluminată stradal și să existe supraveghere video.

Până când infractorii sunt prinși, cu paguba rămân proprietarii benzinăriilor sau ai caselor jefuite și posesorii autoturismelor care sunt nevoiți să își facă alte numere de înmatriculare, un proces nu tocmai ușor.

Cu ce documente te prezinți la Direcția regim permise de conducere și înmatriculare

În primul rând, dacă ai fost victima unei astfel de infracțiuni trebuie să obții dovada declarării furtului de la Secția de poliție unde s-a întâmplat incidentul. Următorul pas este la Direcția regim permise de conducere și înmatriculare cu cartea de identitate a mașinii.

Dosarul trebuie să conținută: cererea solicitantului, declarația de pierdere/furt, cartea de identitate a vehiculului, original și copie, certificat de înmatriculare, original și copie, dovada de plată a contravalorii noilor plăcuțe și, bineînțeles, actul de identitate al solicitantului. Acolo vei prezenta o cerere prin care soliciți noi plăcuțe și o declarație de pierdere/furt sau dovada din care să rezulte că numărul de înmatriculare a fost deteriorat.

În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu, certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegație.

Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul autoturismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#numere de inmatriculare, #politie, #hoti, #placute de inmatriculare furate, #benzina, #benzinarie , #stiri auto