Farurile inteligente, o inventie controversata: Ce se intampla in SUA si Europa

Sambata, 23 Martie 2013, ora 20:233896 citiri
Farurile inteligente, o inventie controversata: Ce se intampla in SUA si Europa
Foto: Fox News

Americanii se opun unei inventii cu care cei de la Audi isi vor echipa un model de masina. Tehnologia "Smart LED", care ajusteaza automat luminozitatea farurilor, este una controversata, in viziunea autoritatilor din SUA.

In 2012, Audi isi facea reclama in pauza marelui meci de fotbal american "Superbowl" si punea in centrul atentiei farurile cu LED-uri inteligente, scrie Fox News. Noua tehnologie nu este inca disponibila pentru public, insa ea ofera avantaje clare, spun specialistii in domeniu.

Farurile au devenit in acelasi timp mai luminoase, dar si inteligente. O tehnologie avansata in aceasta privinta este folosita si de Volvo. Ei au echipat unele modele cu camere speciale care sa detecteze alte masini care vin din fata si sa reduca intensitatea luminii farurilor, astfel incat sa nu ii incomodeze pe ceilalti soferi. Dupa ce masina trece de ei, farurile se ajusteaza automat si lumineaza din nou la intensitate maxima.

De ce refuza americanii noua tehnologie

La targul Consumer Electronics Show, Audi a lansat o tehnologie inovativa care ajusteaza intensitatea luminii atunci cand din fata vin alte masini. Totusi, in SUA, legile nu permit o asemenea inventie pe sosele. Legea americana in aceasta privinta este din 1968, aceasta mentionand ca masinile trebuie sa poata trece de la faza lunga la faza scurta, ceea ce noua tehnologie nu face.

Ea inseamna mai mult decat atat. Soferul nu trebuie sa faca nimic, lumina farurilor fiind ajustata automat. Autoritatile americane in domeniu sunt inca reticente in privinta noilor schimbari aduse de tehnologie.

Reprezentantii Audi si ai altor mari companii auto se vor intalni cu oficialii statului american pentru a incerca sa rezolve aceasta problema. Intre timp, europenii vor avea placerea de a conduce o masina Audi cu aceasta tehnologie inclusa. Modelul Audi A8 va fi lansat anul viitor pe "batranul continent", costul optiunii pentru o asemenea masina fiind de 3.000 de dolari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News