Falsa problema a pietei auto din Romania: timbrul de mediu

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 18:44
4823 citiri
Falsa problema a pietei auto din Romania: timbrul de mediu

Piata auto locala inseamna importuri si vanzare retail, plus o componenta de productie relativ redusa in prezent, care in principal este exportata.

Definitorie pentru evolutia ei este legislatia schimbatoare care a imprimat un trend ciudat pietei auto locale.

Cel mai relevant este modul in care vanzarile de autoturisme au variat de la an la an, favorizand un anumit segment de comercianti si dezavantajand pe cei care au ales sa joace corect.

Evidenta inmatricularilor in Romania ne furnizeaza urmatoarele cifre relevante in cazul autoturismelor:

2009: 116 mii (noi) versus 213 mii (rulate);

2010: 95 mii (noi) versus 215 mii (rulate);

2011: 82 mii (noi) versus 51 mii (rulate);

2012: 66 mii (noi) versus 175 mii (rulate).

Falsa problema

Taxa pe inmatriculare a fost in ultimii ani o falsa problema. In ciuda faptului ca taxarea autoturismelor a fost schimbata de 10 ori de la instituire, apetitul pentru autovehicule rulate a ramas ridicat - pentru fiecare autoturism nou vandut s-au inmatriculat alte doua rulate, in principal cu normele EU3 si EU4.

Care este motivul pentru care ai prefera o masina rulata adusa din Europa, in ciuda taxei mai mari de platit la inmatriculare?

Adevarata problema

Raspunsul sta in mecanismul fiscal care incurajeaza o piata imensa a importurilor de vehicule rulate din Europa vestica. Piata auto europeana este bazata in mare parte pe uzul masinilor, si nu pe achizitia acestora - aspect ce faciliteaza schimbarea flotelor de vehicule la intervale medii de 3 ani.

Astfel, stocul de vehicule rulate este imens, dar Europa de Est il absoarbe relativ usor, mai ales prin folosirea unor platforme online de comert auto intracomunitar, care au o reputatie atat de solida incat nici nu e nevoie sa te deplasezi dupa autovehiculele achizitionate.

Acestea iti sunt aduse direct in fata casei exact in starea in care ti s-a spus pe internet. Cum procedeaza insa comerciantii locali de vehicule rulate?

Mecanismul

O vizita in targurile auto de profil este relevanta in acest sens. Sute de masini rulate, aduse saptamanal "din afara" se vand la preturi foarte mici, istorice. In mod uimitor, masinile au preturi mai bune decat in Germania. Fiecare astfel de autoturism este vandut invariabil de persoane fizice.

De ce? In primul rand, autoturismul este achizitionat la valoarea neta din piata de origine de catre o companie romaneasca platitoare de TVA. Fiind comert intracomunitar, aceasta nu va achita TVA-ul la achizitie, dar e obligata sa il vireze catre buget la vanzare.

Odata sosit in Romania, compania transfera autoturismul catre vanzatorul in fapt (persoana fizica din targ), fara insa a mai colecta TVA-ul aferent. Operatiunea poate fi replicata pe 15-20 de autoturisme, pana cand mecanismele de verificare intracomunitara se sesizeaza.

De cele mai multe ori, este prea tarziu: proprietarul companiei a lichidat sau a vandut compania-paravan si probabil deja comercializeaza autoturisme rulate pe o noua companie care va sfarsi la fel.

Mai departe, persoana fizica vinde autoturismul rulat, fara restrictii cum ar fi 24% TVA sau 16% impozit pe profit si cu spatiu suficient pentru o marja de profit rentabila.

Consecintele acestei probleme

Aceeasi masina rulata este cu 30-40% mai ieftina in targ decat la un dealer care are curajul sa intre pe segmentul vehiculelor rulate.

Tentant pentru orice cumparator, deoarece nu e treaba lui daca statul nu stie cum sa taxeze aceste importuri.

In cifre, insa, lucrurile devin serioase: din cele 175.000 de autoturisme rulate vandute in 2012, 90% ar putea insemna importuri prin mecanismul de mai sus.

La o valoare unitara medie de 10 mii de euro, statul tocmai a fost fentat de 378 milioane euro insemnand TVA neplatit. Doar intr-un an.

Cum ar putea fi rezolvata problema

Ca statul nu are mecanisme sa isi colecteze taxele e problema lui. Ca acest lucru inseamna probleme pentru cei care incearca sa joace corect e altceva. Acestia sunt nevoiti sa adauge atat 24% la vanzare in pretul masinii rulate, cat si sa achite 16% daca vand cu profit.

Vanzatorul din targ nu cunoaste astfel de griji. Poate statul reglementa aceasta situatie? In primul rand - comerciantul trebuie sa respecte regula pietei. Nu suna nefiresc ca o persoana fizica sa vanda lunar 5-10 autoturisme rulate? Cu indulgenta, mai mult de 3 autoturisme vandute pe semestru pot sugera o activitate economica curenta.

Poate fi limita de la care vanzatorul asa-zis ocazional devine comerciant. Asta inseamna ca el poate sa colecteze TVA, chiar daca este persoana fizica. Poate fi asta o birocratie caudina in plus?

Fara alti nervi - fara alte randuri la gemuletul altor ghisee, aspectul poate fi mentionat simplu pe fisa de luare in evidenta a autoturismului. Iar pentru 378 de milioane de euro pe an, statul ar putea face si acest lucru.

Consecintele rezolvarii problemei

Reglementarea acestui canal de autovehicule rulate importate in prezent la negru poate responsabiliza vanzatorul. Avand acesti bani, statul nu s-ar mai balbai de 10 ori pentru a fixa o taxa.

Mai mult, ar putea avea o taxa/timbru de poluare dupa modelul bonus-malus: sa bonuseze pe cel care cumpara masini putin poluante (de exemplu, in Franta statul iti ofera bonus in bani daca iti cumperi o masina care polueaza mai putin si te taxeaza daca iti iei una poluanta).

Piata si-ar schimba structura si nu am mai fi doar o tara neglijabila pentru producatorii auto.

O a doua consecinta a responsabilizarii vanzatorului ar fi eliminarea unor riscuri de exploatare: masinile rulate vandute in targ au un rulaj de cca. 80-90 mii kilometri. Numarul e psihologic, niciodata nu e depasit, a devenit o cutuma ca autoturismele aduse din afara au fost rulate pana la 100.000 km.

In realitate, acelasi masini aveau cand erau in tara de origine de chiar 3 ori mai multi km. In majoritatea tarilor cu traditie auto, modificarea kilometrilor inseamna infractiunea de inselaciune. In Romania, aspectul nici nu e legiferat.

Atata vreme cat importurile negre nu sunt reglementate, iar la autoturismele vandute legal se platesc toate taxele, cumparatorul nu poate fi blamat pentru alegere. Cum varianta de a nu taxa pe nimeni deloc nu exista, opusul trebuie aplicat.

In ciuda aparentelor, taxarea achizitiei de autoturisme nu e armonizata la nivel european. Ea este inevitabila in fiecare tara, asadar e o falsa problema locala. Din moment ce alte taxe sunt evitabile, dramatic poate fi cum evolueaza piata auto in anii urmatori.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#timbru mediu, #taxa auto 2013, #timbru auto 2013, #piata masini rulate, #analiza timbru mediu , #masini