Electric car-sharing, conceptul care va revolutiona transportul viitorului?

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 18:20
4703 citiri
Electric car-sharing, conceptul care va revolutiona transportul viitorului?
Foto: Ziare.com

Conceptul de car-sharing nu este unul nou, asa cum nici masinile 100% electrice nu sunt o noutate, dar inchirierea automobilelor electrice celor care au nevoie de mobilitate este o afacere abia la inceput, in marile orase europene.

Alaturi de Oslo si Paris, Bruxelles-ul este una dintre putinele capitalele europene unde poti "imparti" cu altii o masina electrica.

Zen Car este o masinuta compacta, lunga de doar 2,88 metri, cu o autonomie de 120 de kilometri, care poate atinge o viteza maxima de 90 km/h.

Aceasta are doar doua locuri, ceea ce, la prima vedere, poate parea insuficient pentru noi, dar satisfacator pentru belgieni, din moment ce numarul mediu de pasageri ai automobilelor care circula in zona metropolitana a Bruxelles-ului este de doar 1,22, potrivit Brussels Mobility.

Incarcarea 100% a acumulatorilor dureaza sase ore, dar cei care se grabesc pot opta pentru varianta de incarcare rapida, in doar 50 de minute, la o capacitate de 80%.

Cat costa sa inchiriezi?

Pentru inceput, cei care vor sa utilizeze un Zen Car trebuie sa plateasca o taxa de inregistrare de 40 de euro, la care se adauga un abonament lunar de 6 euro. Se poate opta si pentru pachetul de 100 de euro, care include taxa de inregistrare si abonamentul pe un an intreg, astfel se realizeaza o economie de 12 euro/an fata de varianta cu plata abonamentului luna de luna.

In plus, pentru fiecare ora de utilizare a automobilului se mai percepe o taxa care variaza intre 5 euro, daca automobilul se utilizeaza intre orele 00:00 si 07:00, si 7 euro, daca automobilul este folosit intre 07:01 si 23:59.

Tarififul de inchiriere pentru o zi intreaga este de 70 de euro, ceea ce inseamna ca se economisesc 84 de euro fata de varianta in care s-ar inchiria automobilul ora cu ora.

Nu in ultimul rand, se mai percepe o garantie de 200 de euro pe cardul de credit pentru eventualele daune provocate automobilelor.

Cat costa mijloacele de transport in comun?

Tarifele pentru inchirierea unui Zen Car vi se par mari? E bine, la un calcul amanuntit, costul anual al utilizarii unei astfel de masini nu depaseste 4.500 de euro, in conditiile in care nu se parcurg mai mult de 10.000 de kilometri.

Pentru a intelege mai usor cat de avantajoasa se poate dovedi o astfel de solutie pentru cei care au nevoie de mobilitatea pe care ti-o ofera o masina, dar nu vor sa aiba una in proprietate, trebuie sa stiti ca taxiul in Buxelles costa intre 1,5 euro si 2,7 euro pe kilometru, tarif care se adauga la cel de pornire, care variaza intre 2,4 euro si 4,4 euro.

Daca mai este nevoie sa va si astepte, atunci mai platiti 30 de euro pentru fiecare ora de stationare.

Singurul care s-ar putea dovedi o alternativa avantajoasa este transportul public. Abonamentele la toate mijloacele de transport in comun care sa acopere si zona metropolitana a capitalei Belgiei pot ajunge si la o mie de euro pe an.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#ZenCar, #Bruxelles, #car sharing, #automobil electric , #concept car