Cum sta Romania in clasamentul european la productia de vehicule

Vineri, 08 August 2014, ora 13:59
3035 citiri
Cum sta Romania in clasamentul european la productia de vehicule

Romania se situa, la sfarsitul lui 2013, pe locul patru in topul tarilor emergente din Europa in privinta productiei de vehicule.

In tara noastra au fost realizate 410.997 de unitati, anul trecut, dupa cum reiese dintr-o statistica EU Cluster Observatory, prezentata recent in cadrul unui forum dedicat industriei auto si aeronautice, organizat la Budapesta.

Pe de alta parte, in functie de numarul de angajati din industrie, Romania ocupa locul al treilea, cu 117.000 de muncitori.

Piata auto din Romania, cea mai mare crestere din UE: Succes pentru Dacia

Situatia in ECE

In tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) s-au produs, anul trecut, peste 3,5 milioane de vehicule, sectorul implicand 575.000 de angajati si o contributie cu aproape 10% la produsul intern brut (PIB) al ECE.

Din graficul prezentat in cadrul evenimentului de specialitate reiese faptul ca, la nivelul anului 2013, Republica Ceha detinea suprematia la productia de vehicule, cu 1.132.931 de unitati produse, urmata de Slovacia (975.000 unitati), Polonia (583.258) si Romania (410.997).

In ceea ce priveste productia de vehicule pe cap de locuitor, Romania se situa pe ultimul loc in topul celor sapte tari analizate, cu 16 masini.

Pe primele sase locuri s-au clasat Slovacia (167 vehicule/cap de locuitor - cel mai ridicat nivel din lume), Republica Ceha (112), Slovenia (64), Ungaria (22), Polonia si Austria (cate 17).

Potrivit sursei citate, Romania s-a clasat pe podium (locul 3) pe segmentul numarului de angajati din industria auto, cu 117.000 de persoane, dupa Polonia, cu 149.000 de angajati, si Republica Ceha (140.000). Cei mai putini angajati in industria de profil erau in Bulgaria, cu 10.000 de persoane.

In privinta numarului de uzine de asamblare automobile si productie de motoare, Polonia (cu 14), Cehia (11) si Austria (6) erau pe primele locuri, in timp ce Romania impartea pozitia a cincea cu Slovacia (3 uzine).

In Romania erau inregistrate, in 2013, peste 900 de companii care activau in industria auto, inclusiv Ford si Dacia, se mentioneaza in statistica EU Cluster Observatory.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Romania top productie masini, #Romania productie masini, #productie vehicule Romania , #piata auto Romania