Cum îți pregătești autoturismul de drum lung: 4 ponturi utile

Advertorial
Marti, 07 Decembrie 2021, ora 15:40
4385 citiri
Cum îți pregătești autoturismul de drum lung: 4 ponturi utile
autoturism FOTO: piqsels.com

O călătorie cu automobilul, întinsă pe parcursul mai multor sute sau mii de kilometri, pe străzi și în locuri necunoscute, trebuie pregătită cu atenție, astfel încât mașina să facă față unor condiții de stres diferite de cele zilnice. Această pregătire cuprinde mai multe etape, în cadrul cărora poți identifica detalii care ies în evidență, mai ales în caz de drum lung. Iată ce ar trebui să faci:

Igienizează interior și exterior automobilul

Pregătirea automobilului pentru drum lung trebuie să înceapă cu o vizită la o spalatorie auto self service de la ProWash. Vizita e obligatorie mai ales dacă știi că vei petrece ore întregi în masina și dorești să îți menții sănătatea prin limitarea expunerii la praf și prin reducerea cantității de impurități depuse la interior. În fapt, trebuie să conștientizezi că vei sta într-un spațiu închis, în care circulația aerului este mai degrabă limitata. Așadar, calitatea aerului pe care îl vei respira depinde exclusiv de calitatea curățeniei de la interior. Igienizarea corectă, periodică, previne instalarea mirosurilor neplăcute, uzarea prematură a tapițeriei și a elementelor ornamentale, precum și păstrarea valorii automobilului prin conservarea stării sale.

Curățarea exterioară a autovehiculului reprezintă o chestiune de siguranță în circulație: pentru a avea o buna vizibilitate, ai nevoie ca suprafețele vitrate să fie curate. Astfel, igienizarea blocurilor de lumini și de semnalizare îți permite să folosești eficient luminile de întâlnire, iar semnalele pe care le dai în trafic să fie vizibile. Nu în ultimul rând, pneurile curate oferă aderență optimă oricărui automobil, deci manevrabilitate în condiții de siguranță maximă.

Verifică fluidele

Multe dintre sistemele și componentele automobilului funcționează în condiții optime doar dacă beneficiază de o anumită cantitate și calitate a fluidului care fie lubrifiază, fie asigură un transfer al căldurii degajate, spală sau îndeplinește alt rol esențial.

Așadar, funcționarea motorului depinde de starea uleiului și dacă plănuiești o călătorie foarte lungă, este recomandat să-l schimbi înainte de a porni la drum. Frânarea în condiții de siguranță depinde de starea lichidului de frână. De aceea, în general, acesta se înlocuiește la doi ani pentru a preveni pierderea calităților ce asigură o funcționare optimă a sistemului.

Lichidul de răcire sau antigelul este responsabil cu asigurarea eliminării căldurii generate de motor prin intermediul radiatorului; calitatea acestuia se verifică prin instrumente specifice de testare. Trebuie înlocuit la 2-3 ani (în funcție de specificațiile producătorului), calitatea acestuia fiind esențială mai ales în anotimpul rece.

Lichidul de servodirecție, specific vehiculelor cu servodirecție hidraulică, se verifică prin inspecția nivelului în vasul de expansiune. Uleiul din cutia de viteze se poate verifica doar la un service autorizat, așa că este recomandat ca procedura să facă parte din inspecția generală, mai ales în cazul planificării unei călătorii îndelungate.

Inspectează starea pneurilor

Anvelopele sunt singurul contact al autoturismului cu suprafața carosabilă; de starea lor depinde, așadar, în mod esențial, manevrabilitatea și performanța mașinii.

Pe lângă inspecția vizuală a stării generale a anvelopei, care trebuie să includă și verificarea adâncimii benzii de rulare, este absolut necesar să verifici periodic presiunea în pneuri. Aceasta trebuie să corespundă indicațiilor oferite de producătorul automobilului, inclusiv în roata de rezerva. În plus, cu ajutorul unei chei dinamometrice, este recomandat să verifici și cât de bine fixate sunt presoanele pe fiecare roată.

Evaluează respectarea ciclurilor de mentenanță

Înainte de a porni într-o călătorie de lungă durată este recomandat să verifici și cartea de service a automobilului. Așa vei ști dacă e cazul să schimbi kitul de distribuție, de ambreiaj sau alte componente care se înlocuiesc la un anumit număr de kilometri sau ani. Astfel, te asiguri că automobilul este pregătit de drum, iar riscurile unor surprize neplăcute sunt minime.

Aventurarea pe tărâmuri necunoscute poate fi o experiență extraordinară dacă poți aduce automobilul în starea corespunzătoare pentru o astfel de călătorie. Drumul lung, orele consecutive de funcționare continuă pe un traseu necunoscut sunt provocări cărora autoturismul le poate face față cu brio doar dacă este verificat și pregătit conform instrucțiunilor producătorului.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#autoturism, #maina, #drum lung , #stiri auto