Cazierul rutier, spaima celor care conduc sub influența alcoolului. Ce riscă șoferii care se urcă băuți la volan

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 23:00
6322 citiri
Cazierul rutier, spaima celor care conduc sub influența alcoolului. Ce riscă șoferii care se urcă băuți la volan
Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ai primit FOTO Pexels.com

România şi-a asumat toleranţă zero pentru alcool la volan. Acest lucru înseamnă că orice valoare de alcool în aerul expirat de peste 0,00 mg/l este amendată sau sancționată ca infracţiune, în funcție de probe. Cea mai mică cantitate de alcool scade concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor.

Astfel, conducerea vehiculelor se face doar atunci când alcoolemia este zero. Chiar și o simplă bere te poate transforma din șofer în pieton. Prin urmare, indiferent cu ce alcoolemie ești prins de polițiști, tot rămâi fără permis 3 luni.

Cum se măsoară alcoolemia

Alcoolemia se măsoară în grame de alcool la fiecare litru de sânge. O alcoolemie de 1 g/l înseamnă o parte de alcool pur la 1.000 de părți de sânge, precum 0,1 mg/l înseamnă o parte de alcool la 10.000 de părți de sânge.

Nivelul de alcool permis în sânge diferă de la o țară la alta și variază între 0,2 g/l la litru și 0,8 g/l. Cu toate acestea sunt ţări în care este ilegal să conduci daca se depistează ceea mai mică urmă de alcool în aerul expirat şi aici vorbim inclusiv despre România, dar si despre Ungaria, Cehia, Slovacia, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Bangladesh sau Pakistan.

În alte ţări, precum Bulgaria, Austria, Belgia, Spania, Olanda sau Italia amendă sau infracţiune este la peste 0,5 g/l alcool în sânge.

În România, în Codul Rutier, Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se mentionează ca o persoană care este depistată la volan cu o alcoolemie de peste 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat comite o infracțiune și primește o pedeapsă de cel puțin un an de închisoare. Permisul auto va fi anulat.

Când faci închisoare

• conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

• dacă persoana care are o imbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.

• refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

• fapta conducătorului de vehicul de a consuma alcool după producerea unui accident de circulație, care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane până la recoltarea probelor biologice ori până la testarea cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic sau până la stabilirea cu un mijloc tehnic certificat a prezentei acestora în aerul expirat, se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

Cât costă amenda sub 0,4 mg/ l alcool pur în aerul expirat

Persoana care conduce un autovehicul testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic certificat (etilotest) și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către unitățile sau instituțiile medicale, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

Fapta se sancționează cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. O alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,4 miligrame reprezintă o contravenție și se sancționează cu o amendă de 1.305 lei și cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de trei luni.

Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ai primit. Termenul de plată al amenzilor este de 15 zile.

Cazierul rutier ți-ar putea pune în pericol locul de muncă

Chiar dacă există doar amenzi pentru o anumită limită a alcoolemiei, e important să știm că pe lângă pericolele la care te supui daca consume alcool sit e urci la volan, exista și un cazier rutier. Unele companii îl solicita și vor putea vedea de ce ai fost sancționat, lucru care ar putea pune în pericol obținerea unui loc de munca nou.

Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, potrivit evmarket.ro, "conducătorul de autovehicul trebuie să se prezinte la serviciul Poliției Rutiere care îl are în evidență, pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație, dacă permisul de conducere i-a fost reținut pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale".

Conform ultimelor statistici pe care le-am găsit, România este pe locul 9 în Europa și pe locul 29 în lume în ceea ce privește decesele din accidentele de circulație survenite în urma consumului de alcool. Așadar, cea mai bună opţiune este să se evite complet consumul de alcool când conducem.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#alcoolemie, #Sofer, #pieton, #inchisoare, #contraventie, #infractiune , #noutati auto