Criza acută de șoferi profesioniști de TIR amenință industria transportului rutier. Companiile din domeniu încurajează femeile si tinerii

Luni, 06 Septembrie 2021, ora 05:15
23460 citiri
Criza acută de șoferi profesioniști de TIR amenință industria transportului rutier. Companiile din domeniu încurajează femeile si tinerii
Aventura soților Marancea, parteneri de TIR FOTO youtube.com/ UNTRR

Criza șoferilor de TIR este o provocare importantă care amenință sustenabilitatea pe termen lung a industriei transportului rutier din România și din Uniunea Europeama (UE), punând frâne comerțului global și încetinind creșterea economică, potrivit unui răspuns oferit Ziare.com de către Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„Aceasta înseamnă că noi, ca industrie, trebuie să colaborăm cu toate pârțile interesate pentru a aborda cauzele fundamentale ale problemei deficitului de șoferi, încurajând mai multe femei și tineri în industrie prin îmbunătățirea imaginii sectorului nostru”, a mai explicat în răspunsul oficial UNTRR.

Companiile caută echipaje formate din soț și soție sau familii, în general, în diferite combinații (frate și frate, tată și fiu etc). Pe lângă faptul că echipele de genul acesta sunt stabile în timp, fiind mai dispuse să umble cu lunile prin Europa (chiar și de sărbători), există și mai puține conflicte.

Pe de altă parte, UNTRR recunoaște potențialul pe care îl aduc femeile în industria transportului rutier ca șoferi profesioniști, promovând o forță de muncă mai echilibrată în funcție de gen și care oferă soluții pentru industria de mâine, în contextul crizei acute de șoferi profesioniști care afectează sectorul de transport rutier de mulți ani, precum și al schimbărilor rapide determinate de noile tehnologii.

„În Europa, tot mai multe femei depășesc prejudecățile și urcă la volanul camionului. Singure sau alături de partenerii de viață, mii de femei practică această meserie”.

În acest scop, UNTRR a produs un film, în anul 2018, dedicat promovării implicării femeilor ca șoferi profesioniști și imaginii transportului rutier. Materialul video se intitulează "Transportul rutier - profesie și plăcere. Cu soția la drum prin Europa".

De asemenea, UNTRR a promovat participarea femeilor la programul de specializare conducător auto transport rutier de mărfuri, oferit gratuit în cadrul proiectului european TRANS-FORM - Îmbunătățirea nivelului de competențe ale angajaților din domeniul distribuției pentru ocuparea sustenabilă şi de calitate a forței de muncă - (Cod MySMIS: 127802) cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul este încă în derulare și ne face plăcere să informăm că la cursurile gratuite oferite de UNTRR au participat și 7 femei, în calitate de șoferi profesioniști”.

Totodată, UNTRR în calitate de membră activă a IRU - Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere sprijină acțiunile dezvoltate în cadrul Comisiei Europene - „Femeile în transporturi - Platforma UE pentru schimbare” și discuțiile „Femeile în transport” care vizează creșterea vizibilității femeilor în sectorul transportului rutier și a reprezentării acestora la toate nivelurile, a mai precizat UNTRR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#TIR, #criza, #UNTRR, #soferi TIR romani, #transportatori , #stiri auto