Ce trebuie să știi înainte de a pleca în vacanță cu mașina

Advertorial
Marti, 27 Iulie 2021, ora 18:26
5330 citiri
Ce trebuie să știi înainte de a pleca în vacanță cu mașina
vacanta cu masina FOTO: Shutterstock.com

Anul acesta, te-ai decis. Pleci în vacanță cu mașina, în străinătate. Locul? L-ai găsit. Cazare? Ai rezervat. Aer condiționat? Merge. Copiii? Supraexcitați. Bagaje? În portbagaj. Dar oare nu ai uitat nimic? Iată câteva sfaturi utile pentru a pleca liniștit în vacanță.

Verifică mașina

Înainte de orice călătorie mai lungă, este indicat să faci o verificare minimă a mașinii (presiunea în anvelope, verificarea roții de rezervă, nivelul uleiului, funcționarea luminilor) pentru a fi sigur că nu vei avea surprize neplăcute pe drum. Nu uita actele importante, permisul de conducere, certificatul mașinii și asigurarea RCA. Aceasta acoperă doar daunele provocate de asiguratul vinovat de accident către o terță parte, adică daune produse autoturismului, bunurilor și persoanelor aflate în vehiculul celui păgubit. Pentru a acoperi și daunele produse mașinii aparținând părții vinovate dintr-un accident, ai nevoie de o asigurare de tip CASCO.

Pregătește-te de drum

  • Traseul: poate că mașina este echipată cu GPS sau ai descărcat deja ruta pe telefon. Nu te baza exclusiv pe GPS, familiarizează-te cu traseul și decide dinainte care vor fi eventualele opriri.
  • Vremea: interesează-te cum va fi vremea pe parcursul călătoriei. Verifică ștergătoarele, nu vrei să ai vreo surpriză și să nu funcționeze când ai nevoie de ele.
  • Traficul: înainte de a pleca, verifică și condițiile de trafic. Gândește-te la un plan alternativ pentru cazurile când se anunță blocaje de trafic. Nu uita de aplicațiile online care oferă cel mai rapid traseu în timp real.
  • Pauzele: pentru a-ți menține un nivel optim de vigilență, ai nevoie de o pauză de 15 minute la fiecare două ore de condus. Dacă te simți obosit, oprește-te în zonele de servicii, fă câțiva pași, bea o cafea. Dacă oboseala persistă și nu există un alt șofer în mașină, odihnește-te 15 minute.
  • Alimentație: pregătește-te să te oprești pe drum pentru un picnic. Sigur va fi mai gustos decât sandvișurile dintr-o benzinărie. Ia cu tine gustări ce pot fi consumate în mașină, cum ar fi fructe, fursecuri, alune, batoane energetice. Nu uita sticlele cu apă. Poți să le introduci la congelator cu o zi înainte de călătorie și astfel vei avea apă rece mai mult timp.
  • Copiii: „Mai avem mult? Când ajungem?” Și ai plecat doar de cinci minute. Călătoria cu cei mici poate deveni repede un coșmar, între plânsete, certuri și pauze de mers la baie. Copiii se plictisesc repede. Pregătește pentru fiecare o gentuță cu jocuri, cărți, reviste, pătura sau jucăria preferată. Lasă-i să le descopere treptat, de-a lungul călătoriei. Nu uita de medicamentele sau brățările contra stării de greață, pentru cazul în care copiii suferă de rău de mașină.
  • Adulții: chiar și cu pauze la fiecare două ore sau conversații cu partenerul, la un moment dat timpul pare că se dilată. Muzica salvează situația. Pregătește o listă de piese preferate pentru o atmosferă veselă sau mai liniștită, în funcție de dispoziție.

Avarii pe autostradă

În cazul unei avarii pe autostradă, semnalizează și încearcă să parchezi mașina pe banda de urgență, lăsând suficient spațiu pentru ca pasagerii să poată coborî pe partea dreaptă, niciodată prin stânga! Folosește vesta galbenă și asigură-te că atât tu, cât și ceilalți pasageri vă aflați în spatele barei de protecție, cât mai departe de trafic. În cazul unei avarii pe autostradă, doar asistența rutieră poate interveni, din motive de siguranță (vitezele mari și volumul de trafic).

Ura, plecăm în vacanță! Pentru mulți, asta înseamnă o călătorie cu avionul, totuși mașina rămâne cel mai popular mijloc de transport pentru a pleca în vacanță. Călătoria cu mașina îți oferă flexibilitate și independență. Nu uita să te pregătești atent și să iei în calcul și situațiile neprevăzute înainte de a pleca și astfel te vei bucura din plin de timpul petrecut cu cei dragi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#vacanta, #vacanta cu masina, #pregatiri , #stiri auto