Ce piese trebuie schimbate periodic pentru a te bucura de masina ta mai multi ani

Luni, 24 August 2015, ora 10:45
7177 citiri

Intr-un interviu acordat recent de Mike Calkins, managerul serviciului tehnic de la American Automobile Association, postului american de televiziune CBS, acesta a explicat ca masinile produse in ultimii ani se bucura de tehnologii performante si sunt extrem de rezistente putand sa parcurga 400.000 de kilometri fara probleme. Acest lucru este conditionat insa de o ingrijire corespunzatoare a masinii, iar aste inseamna si schimbarea pieselor auto periodic.

Calkins vorbea despre rezistenta si durabilitate automobilelor in contextul in care in Statele Unite varsta medie a parcului auto a atins o cota istorica anul acesta, de 11,5 ani. El a atras atentia asupra faptului ca masinile din America sunt tot mai invechite, insa asta nu se traduce si prin performante neaparat scazute deoarece cu o intretinere corespunzatoare, un automobil te poate tine o viata. Totul sta in piesele auto, fluidele si reviziile pe care le face soferul.

Piese auto care se uzeaza repede

Pentru a avea o masina care sa functioneze o viata intreaga, cheia este mentenanta, o masina cere in permanenta piese noi si produse de buna calitate. Unele piese auto rezista in timp, de vreme ce altele nu au o durata de viata prea mare si trebuie schimbate destul de des.

Piesele care contin cauciuc, asa cum sunt curelele si furtunurile, se uzeaza in timp si trebuie schimbate. Spre exemplu, cureaua de distributie este o piesa auto care odata rupta va cauza mari probleme si reparatii foarte costisitoare, asa ca este recomandat sa fie schimbata dupa ce au fost parcursi 100.000 - 150.000 de kilometri, chiar daca este o achizitie scumpa. Este si cazul curelei de accesorii, precum si a curelei de transmisie.

Si celelalte piese auto care contin cauciuc trebuie verificate periodic si schimbate atunci cand dau semne de uzura, in functie de cat de des este utilizata masina respectiva, aceste piese trebuie schimbate o data la 2-3 ani. La masinile noi in care motoarele sunt de obicei acoperite, asa ca verificarea acestor piese trebuie facuta de un mecanic profesionist.

Discurile si placutele de frana, bucsele si pivotii fac si ele parte din categoria pieselor auto care se uzeaza repede si trebuie inlocuite periodic cu unele noi.

Piese auto noi versus piese second hand

Statisticile arata ca soferii din tara noastra prefera sa achizitioneze piese auto second hand provenite din dezmembrari, insa achizitia unor piese la mana a doua nu e recomandata in toate cazurile. Spre exemplu, piesele consumabile, asa cum sunt placutele de frana, ar trebui cumparate noi. Masina va avea performantele pe masura pieselor auto pe care le are si va rezista in functie de investitiile pe care este dispus soferul sa le faca.

Este totusi de preferat ca soferii care nu-si permit sa aloce un buget prea mare reparatiilor si schimbarilor pieselor auto sa opteze pentru piese originale second hand provenite din dezmembrari auto decat sa achizitioneze piese aftermarket produse de firme necunoscute.

Achizitiile second hand au un oarecare grad de risc legat de nepotrivirea piselor pe masina, precum si de politicile de returnare ale celor care le vand, insa nici piesele auto aftermaket nu garanteaza o calitate exceptionala. Optiunea sigura e achizitionarea pieselor auto originale, insa nu multi proprietari de masini si le permit.

Factori pe care trebuie sa-i ai in vedere ca sa prelungesti viata masinii

Piesele auto nu sunt singurele care trebuie avute in vedere atunci cand vine vorba despre ingrijirea masinii. Fluidele pentru motor sunt si ele importante.

Specialistii spun ca in cazul acestor produse (uleiul, lichidul de frana) soferii ar trebui sa foloseasca doar tipurile de fluide si marcile recomandate de producatorul auto care le-a livrat masina. Aceste specificatii sunt facute in general in manualul automobilului.

Extrem de importante sunt si anvelopele, mai atrage atentia Mike Calkins. Geometria rotilor trebuie verificata periodic si ea, iar un semn ca e timpul pentru o ajustare este faptul ca atunci cand soferul ia mana de pe volan masina nu merge in linie dreapta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#piese auto masini, #piese auto second hand , #piata auto