Care sunt noile reguli pentru Uber, Bolt, Clever sau Yango care au intrat azi in vigoare

Sambata, 01 Februarie 2020, ora 12:36
7332 citiri
Care sunt noile reguli pentru Uber, Bolt, Clever sau Yango care au intrat azi in vigoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Noile reglementari privind activitatile de transport alternativ au intrat in vigoare incepand cu data de 1 februarie, a anuntat, sambata, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

"Incepand cu 1 februarie 2020, intra in vigoare OUG 49/2019 privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto.

Transportul alternativ se poate realiza doar prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, autoturismele trebuie sa detina autorizatie pentru transportul alternativ, iar soferul un certificat de atestare a pregatirii profesionale pentru transportul de persoane in regim de inchiriere eliberat de Autoritatea Rutiera Romana.

Pana la aceasta data, persoanele fizice si juridice care deruleaza operatiuni ce intra sub incidenta acestei ordonante au beneficiat de o perioada de tranzitie pentru punerea in acord cu noile prevederi legale", se arata intr-un comunicat al IGPR.

Este vorba despre soferii si masinile care fac transport de persoane prin aplicatiile Uber, Bolt, Clever sau Yango.

Noile norme pentru masini

Autoturismele utilizate la transportul alternativ trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:

  • sa aiba maximum cinci locuri, inclusiv locul conducatorului auto;
  • sa aiba inspectia tehnica periodica (ITP) realizata la fiecare sase luni;
  • la momentul cursei trebuie sa corespunda normelor tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si utilizarea conform destinatiei;
  • sa detina copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ.

Autoturismele care efectueaza transport alternativ nu beneficiaza de facilitatile de trafic aferente serviciilor publice de transport local, pasagerii urcand si coborand in locurile unde este permisa oprirea autovehiculelor.

Pe durata efectuarii curselor, autoturismele inregistrate pe platforma digitala vor avea afisat la vedere, in partea din fata si din spate a autoturismului, un ecuson care va contine numarul de inmatriculare, denumirea platformei digitale pe care este inregistrat autoturismul si elemente de siguranta care sa ateste autenticitatea ecusonului.

Reguli pentru soferi

Soferii care efectueaza transport alternativ trebuie

  • sa aiba varsta de cel putin 21 de ani,
  • sa detina un certificat de atestare a pregatirii profesionale pentru transportul de persoane in regim de inchiriere eliberat de Autoritatea Rutiera Romana
  • sa detina permis de conducere categoria B de cel putin doi ani
  • sa nu aiba cazier
  • sa detina aviz medical si psihologic
  • sa nu le fi fi fost suspendat dreptul de a conduce in ultimul an pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive
  • sa nu fi fost implicati in accidente rutiere soldate, din culpa lor, cu decesul sau vatamarea grava a uneia sau mai multor persoane.

"Atunci cand isi desfasoara activitatea, conducatorul auto trebuie sa detina la bordul autoturismului si sa prezinte organului de control rutier, pe langa documentele prevazute de legislatia rutiera, si urmatoarele documente: asigurarea de raspundere civila auto; asigurarea pentru persoane si bunurile acestora; ecusonul de transport alternativ; copia conforma a autorizatiei pentru transport alternativ", se mentioneaza in comunicat.

Conducatorii auto au si o serie de obligatii, printre care sa aiba tinuta corespunzatoare, un comportament civilizat si preventiv in relatia cu clientul, sa nu refuze efectuarea cursei in conditiile initial agreate, sa se supuna controlului autoritatilor cu atributii in domeniu, sa nu utilizeze mijloacele audio-video fara acordul clientului si sa efectueze cursa doar cu un autoturism inscris pe platforma digitala.

Controlul respectarii noilor prevederi legale este asigurat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, politistii rutieri, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si inspectoratele teritoriale de munca.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reguli Uber Bolt Clever Yango , #Uber