Ar trebui sa cumperi benzina mai scumpa pentru masina ta?

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 15:053102 citiri
Ar trebui sa cumperi benzina mai scumpa pentru masina ta?
Foto: Fox News

Unii soferi prefera sa foloseasca benzina mai scumpa pentru masina lor, crezand ca aceasta imbunatateste performantele motorului si il intretine mai bine. Totusi, ei nu cunosc toate implicatiile unei astfel de alegeri.

Cifra octanica a combustibilului cu care alimentezi nu este chiar cel mai bun indiciu care ar trebui sa te ghideze in asemenea situatii, scrie Fox News. Aceasta reprezinta rezistenta la autoaprindere a combustibilului, proces care poate afecta motorul.

Este bine de stiut ca majoritatea motoarelor sunt facute astfel incat sa functioneze cu benzina normala, cu o cifra octanica de aproximativ 87. Benzina premium este buna in special pentru cele puternice, aflate pe masinile sport sau pe cele de lux. Ele sunt mai vulnerabile la autoaprindere, iar combustibilul recomandat trebuie sa aiba o cifra octanica de cel putin 91.

Soferii nu stiu ca o cifra octanica mai mare nu imbunatateste performantele unei masini. Chiar si masinile pentru care e recomandat combustibil premium pot functiona cu unul obisnuit, deoarece pot detecta eventualele probleme si au capacitatea de a ajusta procesul de functionare. Singura pierdere pe care o pot inregistra e performanta mai mica, insa alegerea aceasta prezinta avantajul unui cost mai scazut.