Activitatea Uber si Taxify va fi blocata incepand de joi: Utilizatorii risca sa nu mai gaseasca masini sau sa astepte foarte mult

Miercuri, 15 Mai 2019, ora 09:30
196731 citiri
Activitatea Uber si Taxify va fi blocata incepand de joi: Utilizatorii risca sa nu mai gaseasca masini sau sa astepte foarte mult
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Uber si Taxify sunt nevoite sa isi restranga activitatea incepand de joi, cand va intra in vigoare "ordonanta taximetristilor". In aceste conditii, romanilor le va fi mult mai greu sa foloseasca transportul alternativ.

Sub presiunea taximetristilor care blocau Piata Victoriei, pe 29 martie , Cabinetul Dancila a adoptat o ordonata de urgenta care schimba radical modul in care se poate face, in Romania, transportul de persoane contra cost. Mai exact, conform ordonantei, singurii care mai au dreptul sa desfasoare astfel de activitati - cu exceptia soferilor de autobuz si a celor angajati la firme de rent-a-car - vor fi taximetristii cu licente valabile.

In schimb, soferii de Uber si de Taxify - care nu detin licente de taxi si nici nu le pot obtine, in conditiile legii - ar urma sa fie sanctionati, incepand de joi, 16 mai, cu amenzi de pana la 5.000 de lei si ridicarea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 6 luni, daca sunt prinsi transportand pasageri contra cost.

In aceste conditii, e lesne de inteles ca multi dintre soferii de Uber si Taxify urmeaza sa se lase de meserie. Intrebarea este: vor disparea sau nu serviciile de transport alternativ pe care le prefera, in defavoarea celor de taxi, circa 2,5 milioane de romani?

Pana la acest moment, nici Uber, nici Taxify si nici Clever Taxi (serviciu de car hailing) nu au raspuns la intrebarile adresate marti cu privire la activitatea pe care o vor desfasura de joi incolo.

In schimb, la solicitarea Ziare.com, a facut o declaratie pe acest subiect conducerea Coalitiei pentru Economie Digitala, o asociatie din care fac parte toate cele trei servicii de transport alternativ.

Mai exact, presedintele Asociatiei Coalitia pentru Economie Digitala, Catalin Codreanu, a transmis pentru Ziare.com ca:

"Activitatea platformelor de ridesharing va fi grav afectata in Romania in urmatoarele zile.

Chiar daca aplicatiile vor continua sa functioneze, pentru ca acestea deservesc milioane de utilizatori, in mii de orase din toata lumea, in Romania, din cauza lipsei unei reglementari specifice si a intrarii in vigoare a unor prevederi din legea taximetriei care pot da nastere unor abuzuri impotriva soferilor parteneri, activitatea acestora poate ajunge aproape de zero.

Este posibil ca multi dintre cei 2,5 milioane de utilizatori ai platformelor noastre sa nu gaseasca o masina sau sa aiba un timp de asteptare extrem de mare, din cauza reducerii activitatii soferilor inscrisi pe aceste platforme".

Cu alte cuvinte, Uber, Taxify si Clever nu si-au propus sa isi inceteze activitatea, dar cu siguranta si-o vor restrange considerabil, din lipsa de soferi care sa riste sanctiuni dure.

Cat de usor le va fi, de joi incolo, romanilor din marile orase ale tarii sa calatoreasca folosind Uber si Taxify sau sa isi cheme un taxi folosind aplicatia Clever? Ramane sa vedem.

Parlamentarii lucreaza la o lege care sa legalizeze transportul alternativ de persoane. Mai mult, vicepremierul Daniel Suciu a promis, pe 29 martie, ca pentru legalizarea serviciilor ca Uber, Taxify si Clever se va da chiar si o ordonanta de urgenta, care sa intre in vigoare inaintea celei adoptate la presiunea taximetristilor. In scurt timp, insa, Daniel Suciu s-a razgandit si a anuntat ca legalizarea transportului alterativ mai dureaza.

Asa se face ca, incepand de joi, firmele de transport alternativ care prospera in multe tari straine vor ajunge pe punctul de a trage obloanele, in Romania.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Uber Taxify interzise, #Uber Taxify putine ordonanta Dancila, #putine masini Uber Taxify , #Uber