Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 23:31
2057 citiri
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei

Mai mulți polițiști din Viena au fost văzuți ieșind din ambasada Rusiei cu pungi de cadouri. Ar trebui să se abțină de la a face asta în viitor. Dar nu a fost o greșeală, spun șefii lor, scrie publicația austriacă Kurier.

Polițiștii din Viena nu ar trebui să mai accepte cadouri de la Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Direcției Poliției de Stat din Viena, citat de agenția de stat APA, după ce mai mulți polițiști au fost văzuți părăsind ambasada Rusiei în capitala Austriei cu pungi de cadouri.

Aceasta nu a fost o greșeală, dar a lăsat o impresie nedorită, a spus purtătorul de cuvânt. Prin urmare, o astfel de atenție ar trebui respinsă politicos, dar ferm.

Agenții au fost de serviciu în timpul alegerilor din Rusia

Ofițerii au fost de serviciu în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia din 17 martie pentru a asigura securitatea în timpului votului în jurul ambasadei. După ce ultimul alegător a părăsit reprezentanța la scurt timp după ora 22.00, au ieșit cel puțin șase angajați de la Oficiul de Stat pentru Securitate de Stat și Extremism (LSE) și poliția cu câini de serviciu. Cel puțin trei au purtat pungi de cadou cu stema națională a Rusiei. Nu au vrut să comenteze pe loc dacă se obișnuiește să accepte cadouri de la ambasada Rusiei.

Incidentul a avut loc după ce Austria i-a declarat persona non grata pe doi diplomați ruși. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că relațiile bilaterale dintre Viena și Moscova nu se pot înrăutăți cu nimic. Rusia este aparent mulțumită de munca poliției austriece. Ambasadorul Dmitri Ljubinski a lăudat cooperarea cu Ministerul de Interne în două din cele trei mesaje video din duminica alegerilor.

Ofițerii de poliție în uniformă și membrii LSE în haine civile nu erau doar de serviciu în fața clădirii, ci intrau și ieșeau frecvent din ambasadă. Acest lucru a fost justificat de un polițist prin posibilitatea de a folosi toaleta din clădire. Se pare că și polițiștii au fost hrăniți și au primit cadouri de către ruși.

Cadouri de mică valoare

Ca răspuns la o solicitare APA, Direcția Poliției de Stat din Viena a confirmat primirea cadourilor. „După încheierea operațiunii, ofițerii au primit pungi de hârtie care conțineau articole de valoare mică”, a spus un purtător de cuvânt. Deși acest lucru nu constituie o conduită greșită în temeiul Legii serviciului public, lasă o impresie nedorită care nu face cinste abordării profesionale a ofițerilor de la fața locului. Oficialii au fost conștienți de acest lucru și încurajați să refuze politicos dar ferm”, spune codul oficial de conduită al Ministerului de Interne.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Viena a justificat intrarea temporară în clădire spunând că ofițerii au fost acolo pe 17 martie, printre altele, pentru a proteja unitatea diplomatică și că s-au luat contact cu angajații ambasadei. A lăsat fără răspuns întrebarea APA cu privire la conținutul specific al pungilor. De asemenea, purtătorul de cuvânt al ambasadei Rusiei a refuzat să comenteze.

O altă poziționare a poliției care a fost percepută ca fiind prea prietenoasă cu Rusia a provocat discuții în vara lui 2022: după ce experților de la o asociație apropiată ambasadei Rusiei li s-a permis să susțină prelegeri despre naționalismul ucrainean la un eveniment de formare a poliției din Viena. Ambasadorul ucraineanul la Viena, Wassyl Chymynez, a avut la acea vreme comentarii critice. Ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a explicat apoi că nu există condiții prealabile pentru măsurile oficiale, dar a anunțat „un nivel mai ridicat de sensibilitate și conștientizare politică” în selecția vorbitorilor în viitor.

Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Laura Nureldin, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la Antena 1, a decis să părăsească echipa Observator, unde a activat în ultimii 4 ani. Conform Cancan.ro, Laura Nureldin a...
#Austria, #scandal, #politisti, #Cadouri, #ambasada Rusiei , #Rusia