Austria nu vrea umilirea Rusiei. Declarații controversate ale unui oficial de la Viena: ”Rusia nu se mută și istoria nu se schimbă”

Autor: N.G.
Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 22:30
3961 citiri
Austria nu vrea umilirea Rusiei. Declarații controversate ale unui oficial de la Viena: ”Rusia nu se mută și istoria nu se schimbă”
Ministrul de Externe Alexander Schallenberg FOTO Twitter

Autoritățile austreice arată în continuare că au o relație ”specială” cu Rusia. Ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, a pledează pentru ideea ca Rusia să rămână ”parte a istoriei și culturii europene”.

”Este important că păstrăm proporțiile, să păstrăm măsura. Să nu exagerăm. Să nu interzicem vizele pentru 144 de milioane de ruși. Trebuie să recunoaștem că Rusia nu se mută și că istoria nu se schimbă. Rusia va rămâne parte a istoriei și culturii europene. Va veni și o zi de după și avem nevoie de o arhitectură de securitate. Iar această arhitectură de securitate, din punctul meu de vedere, va trebuie să includă, într-un fel sau altul, cel mai mare vecin, care e și o putere nucleară, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și se numește Rusia”, a spus ministrul austriac.

Acesta a criticat și faptul că ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu a fost invitat la cea mai recentă reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) din Polonia, motivând că arhitectura europeană de securitate va trebui să includă Rusia într-un fel sau altul în viitor ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și ca putere nucleară.

„OSCE este una dintre puținele platforme rămase pe care diplomații ruși stau și trebuie să asculte argumentele noastre și criticile noastre ascuțite la adresa războiului de agresiune rusesc”, a spus ministrul de Externe.

Potrivit lui Schallenberg, „menținerea simțului proporției” este una dintre cele mai mari sarcini pentru 2023. O alta este menținerea unității. „Ceea ce facem astăzi va determina statutul lumii libere în anii următori”, a spus el.

Autoritățile ucrainene au reacționat imediat. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Ucrainean de Externe a spus că declarațiile lui Alexander Schallenberg sunt practic o invitație pentru Rusia să continue masacrele. Mai mult, l-a invitat ministrul de Externe de la Viena la Dnipro, să repete ce a spus în fața blocului distrus de o rachetă rusească.

Aproximativ 100 de spioni ruși ar acționa sub acoperire diplomatică în Austria
Aproximativ 100 de spioni ruși ar acționa sub acoperire diplomatică în Austria
Aproximativ 100 din cei 252 de spioni ruși din Austria spionează sub acoperire diplomatică și operează și în statele vecine, susține VSquare, o publicație de știri ungară, care citează...
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
#Austria, #Rusia, #umilire, #razboi Ucraina , #Austria