Fostul premier al Australiei, acuzat că s-a numit în secret în mai multe ministere. Totul s-a întâmplat în timpul pandemiei

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 08:59
1576 citiri
Fostul premier al Australiei, acuzat că s-a numit în secret în mai multe ministere. Totul s-a întâmplat în timpul pandemiei
Fostul premier al Australiei, Scott Morisson FOTO Facebook/Scott Morisson

Parlamentul Australiei a votat miercuri o moţiune de cenzură contra fostului prim-ministru Scott Morrison pentru că s-a numit el însuşi în secret în mai multe portofolii ministeriale în timpul pandemiei de COVID-19, pronunţând astfel o mustrare rară şi usturătoare, relatează France Presse.

Cu un vot de 86 contra 50, Parlamentul a declarat că acţiunile fostului lider conservator "au erodat încrederea publicului în democraţia australiană" şi au făcut imposibilă o adevărată responsabilitate.

Este pentru prima dată în istoria Australiei când un fost prim-ministru a fost mustrat oficial de Camera Reprezentanţilor.

Timp de doi ani, Morrison s-a desemnat singur în posturile de ministru al Finanţelor, Internelor, al Trezoreriei, Resurselor Minerale, Agriculturii şi Mediului, fără să spună acest lucru public şi să informeze miniştrii în funcţie.

"El datorează poporului australian scuze pentru subminarea democraţiei", a declarat prim-ministrul Anthony Albanese, al cărui partid de centru-stânga l-a înlăturat pe Morrison la alegerile din mai 2022.

Fostul şef al guvernului a fost prezent în sală în cea mai mare parte a dezbaterii şi a ascultat, impasibil, denunţurile la adresa sa.

Când a luat cuvântul, el şi-a apărat cu fermitate acţiunile şi a acuzat guvernul laburist de spirit partizan, "intimidare politică" şi încercarea de "a impune pedepsirea sa".

Morrison şi-a exprimat anumite îndoieli cu privire la confidenţialitatea numirilor sale şi a spus că ar fi vorbit despre ele publicului dacă ar fi fost întrebat de reporteri.

"Recunosc că nedivulgarea aranjamentelor a provocat o ofensă neintenţionată şi îmi cer scuze celor care au fost jigniţi", a spus el.

Dar "nu îmi cer scuze pentru că am luat măsuri, în special pentru măsurile de concedieri prudente, într-o criză naţională pentru a salva vieţi şi mijloacele de trai", a adăugat el.

O anchetă recentă, condusă de un fost judecător de la Înalta Curte a Australiei, a constatat că actele "au afectat încrederea în guvern" şi a recomandat suprimarea mai multor lacune juridice permiţând numirilor să rămână secrete.

În ciuda indignării pe care le-ar fi provocat, acţiunile lui Morrison au fost în cele din urmă considerate legale.

Fostul premier a refuzat apelurile de demisie din Parlament.

La rândul său, Albanese a declarat că Parlamentul va încerca să modifice legea pentru a asigura că numirile ministeriale sunt făcute publice.

Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#Australia, #premier, #pandemie, #Covid 19 , #Australia