USR și AUR au anunțat că atacă la CCR modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor

Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 14:45
3849 citiri
USR și AUR au anunțat că atacă la CCR modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor
FOTO Captură Video / Camera Deputaților / Facebook

USR va sesiza la Curtea Constituţională modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor care au fost aprobate miercuri, 9 februarie, în plen.

"Deputaţii USR susţin cu fermitate că orice formă de agresiune trebuie sancţionată dur, mai ales când se întâmplă în Parlament, forul suprem de dezbatere al României, dar nu pot fi de acord ca, sub acest pretext, să se limiteze transparenţa şi să se blocheze dreptul românilor de a şti ce decizii iau cei pe care ei i-au votat. De aceea, deputaţii USR vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la hotărârea adoptată astăzi de plenul Camerei Deputaţilor", se arată într-un comunicat de presă.

Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat că "s-a folosit din nou un pretext, cel al violenţei lui George Simion şi a celor de la acest partid extremist şi pro-rus, AUR, pentru a încerca blocarea transparenţei".

"Vă aduc aminte că, în forma iniţială propusă de PSD, PNL şi UDMR, se propunea blocarea accesului presei la dezbaterile din comisii. Prin amendamentele depuse şi susţinute de colegii din Comisia de regulament, am reuşit eliminarea acestui lucru deosebit de abuziv, dar rămân în continuare multe reglementări care limitează transparenţa.

USR nu este de acord cu acest lucru. Violenţa trebuie sancţionată dur, fără niciun fel de toleranţă, dar suntem ferm susţinători ai transparenţei, ai necesităţii ca românii să vadă ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-PNL- UDMR nu pot bloca acest drept. Vă aduc aminte că până în 2016, când USR a intrat în Parlament, românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlament", a spus Barna.

Deputaţii USR au precizat că au votat împotriva modificărilor impuse de PSD, PNL şi UDMR la Regulamentul Camerei Deputaţilor şi că vor sesiza Curtea Constituţională.

"USR va invoca, în sesizarea sa, cenzura pe care majoritatea PSD-PNL-UDMR vrea să o instaureze în Parlament, îngrădirea libertăţii de exprimare şi a exercitării mandatului parlamentarilor", se menţionează în comunicat.

Și AUR va ataca la Curtea Constituţională hotărârea prin care se modifică Regulamentul Camerei Deputaţilor, a anunţat miercuri liderul deputaţilor Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, care a adăugat că va încălca acest regulament "zi de zi".

"Voi încălca sistematic regulamentul acesta neconstituţional, până la pronunţarea Curţii Constituţionale asupra acestei decizii. (...) Când a fost vorba să pună pumnul în gură opoziţiei au depus şi au convocat Biroul permanent ieri, la 17,30, în afara orelor de program şi astăzi, la ora 13,00, merge spre publicare la Monitorul Oficial.

Vom ataca la Curtea Constituţională în totalitate această hotărâre şi suntem convinşi că ne va da Curtea dreptate. Dar până atunci o să încalc în fiecare zi, zi de zi, acest regulament care vrea să ne acopere gura. Nu poate să ne reducă la tăcere, suntem un partid de opoziţie, şi în ale legislaturi au fost diferite cazuri care au fost sancţionate punctual, nu ca la colectiv, ca la colhoz", a declarat George Simion, la finalul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor.

El a susţinut că "există pentru fapta de lovire, care nu a existat" posibilitatea de a ajunge în instanţă şi de a fi pedepsit, iar pentru fapta de defăimare se poate plăti. "Adică, dacă domnul Virgil Popescu nu este hoţ, este liber, şi sunt bucuros să merg în instanţă să dovedesc că este hoţ", a spus Simion.

Deputatul a admis că încalcă legea zilnic pentru că nu poartă mască de protecţie, la fel ca şi alţi colegi.

"Şi în acest moment încălcăm legea. (...) Am plătit vreo 10 amenzi, în cuantum de 500 de lei, plătite la jumătate înseamnă 250 de lei, pentru nepurtarea măştii, (...) din banii contribuabililor români", a precizat el.

Întrebat dacă se va opune, în cazul în care va fi evacuat el sau alt coleg din sala de plen, George Simion a răspuns: "Întotdeauna acţiunile noastre, cum este şi protestul din 27 februarie, vor fi paşnice. Nu, pentru că vom fi paşnici". "Dacă nişte oameni precum liderul de grup PSD, care ne fac maimuţe, o să mergem să îi întrebăm: de ce ne-ai făcut maimuţă? Şi o să considerăm că e dreptul nostru", a adăugat el.

George Simion a detaliat, în context, că deputatul AUR Ciprian Titi Stoica a adresat apelativul "nazist" în şedinţa Comisiei de regulament, de miercuri dimineaţa, dar nu doar deputatului minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ, ci tuturor membrilor prezenţi. "A spus: "sunteţi nazişti, voi cei din comisie", pentru că în aprecierea lui Ciprian Titi Stoica ce se întâmpla în acea comisie era un act totalitar similar cu regimurile fasciste, din care face parte şi nazismul şi comunismul, care comunism a făcut foarte multe victime, mă refer la comunismul cu doctrina marxistă care a stat la baza Uniunii Sovietice", a precizat el.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 202 voturi "pentru", 91 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri, o hotărâre prin care se modifică regulamentul forului legislativ.

Potrivit documentului, este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, a Biroului permanent, a Comitetului liderilor sau comisiilor cu alte mijloace decât cele folosite oficial de Camera Deputaţilor.

O altă prevedere precizează că "este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în ţipete, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar".

De asemenea, este interzisă participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#aur, #USR, #CCR, #Modificari, #regulament, #Camera Deputatilor , #stiri politice