Ce impact a avut războiul din Ucraina asupra AUR, partid asociat cu Rusia: ”A fost mai mult afectat de consecințele războiului din politica internă”

Marti, 15 Martie 2022, ora 21:50
10715 citiri
Ce impact a avut războiul din Ucraina asupra AUR, partid asociat cu Rusia: ”A fost mai mult afectat de consecințele războiului din politica internă”
George Simion, liderul AUR FOTO Facebook/ George Simion

Partidul AUR, acuzat în repetate rânduri că are o agendă apropiată de cea a Rusiei, pare că a avut de suferit în urma războiului din Ucraina.

Primul sondaj de opinie realizat de INSCOP după invazia rusă arată că AUR a scăzut cu 3,5% față de luna februarie, astfel că a căzut pe locul trei, PNL urcând pe doi. Sondajul a fost realizat în perioada 2-7 martie 2022, iar AUR a obținut 18,9%, cu toate că în februarie avea 22,4%.

Impactul războiului asupra AUR

Analistul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com că este încă devreme pentru a discuta despre cum a fost AUR afectat de legăturile cu Rusia din mentalul colectiv, dar că au existat consecințe privind politica internă.

”Cred că situația e în dinamică. Pe termen scurt, până acum, cu siguranță AUR a fost afectat mai mult de consecințele războiului din politica internă decât de asocierile cu Rusia. Mai precis, în vremuri de război, lumea se îndreaptă către liderii săi și le acordă mai multă încredere, lăsând de-o parte partidele de opoziție sau liderii formali. Cred că mai degrabă despre asta e vorba în scăderea identificată de sondajul INSCOP, acel 3,5%, decât de posibilele asocieri ale AUR cu Rusia care să-i fi făcut deja rău electoral”, explică Adrian Zăbavă.

Analistul politic adaugă că aceste asocieri ”nu pot fi trecute cu vederea”, dar că se vor reflecta abia mai târziu în electorat.

”E adevărat că acest lucru nu poate fi trecut cu vederea, însă rămâne de văzut pe termen mai lung ce consecințe electorale poate avea asupra partidului. Deocamdată e devreme pentru a afirma cu siguranță că niște asocieri AUR-Rusia s-au făcut în mentalul colectiv și în consecință partidul să aibă de pierdut de pe urma acestei asocieri”, mai spune analistul politic.

Adrian Zăbavă punctează că toți politicienii vor fi afectați de război și că securitatea va deveni o temă importantă.

”Toți actorii politici vor fi influențați de acest război. Pe termen scurt, indiferent de cum se va termina războiul, securitatea va deveni o temă importantă, inclusiv pe agenda electorală, lucru pe care nu l-am trăit până acum, iar asta aduce implicit schimbări în discurs, în teme, politicieni, partide”, concluzionează Adrian Zăbavă.

AUR și propaganda rusă

Membrii partidului au fost adesea acuzați că au o agendă asemănătoare cu cea a Rusiei și că promovează propaganda rusă.

O investigație făcută de reporteri români pentru Balkan Investigative Reporting Network la București, în octombrie, 2021, arăta cum 15 pagini și site-uri web ce pretind a fi publicații de știri independente sunt de fapt legate de AUR. Toate acestea promovau discursuri răspândite și de Rusia, potrivit romania.europalibera.org.

Mai mulți lideri AUR le-au promovat pe Facebook și au plătit publicitatea lor, potrivit sursei citate. Materialele erau ulterior distribuite în zeci de grupuri create pentru susținerea AUR, ajungând în total la peste 900.000 de oameni.

Un alt exemplu este topul personalităților și partidelor politice din România, în 2021, publicat de Sputnik, care în urma războiului din Ucraina a fost închis pe teritoriul Europei alături de alte publicații ce promovau propaganda rusă.

În topul cu pricina AUR se clasa pe primul loc în ”topul partidelor românești”, fiind descris ca fiind ”surpriza absolută a clasei politice românești”.

Referitor la personalități, capetele de afiș erau senatoarea Diana Șoșoacă, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, europarlamentarul Cristian Terheș, dar și Liviu Dragnea.

Mutarea militară a lui Putin ce alertează NATO: Ar fi semnul unei lovituri contra Europei
Mutarea militară a lui Putin ce alertează NATO: Ar fi semnul unei lovituri contra Europei
Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina nu se oprește în ciuda faptului că s-au înregistrat sute de mii de victime de ambele părți. Fricile unei escaladări sunt tot mai accentuate în...
Rușii au modernizat sistemele de rachete S-300 și S-400 și lovesc cu ele Harkovul. Ucrainenii caută soluții să le distrugă
Rușii au modernizat sistemele de rachete S-300 și S-400 și lovesc cu ele Harkovul. Ucrainenii caută soluții să le distrugă
Șeful garnizoanei Harkov și al Forțelor de Apărare din Harkov, Serhi Melnik, cu indicativul Marcel, a declarat că trupele rusești au modernizat sistemele S-300 și S-400 și rachetele...
#aur, #propaganda rusa, #razboi Ucraina , #AUR