Cum se transformă AUR în partid conservator

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 21:00
6935 citiri

AUR vrea să intre în liga oficială a extremiștilor europeni, așa că și-a făcut un institut politic și a invitat radicali de dreapta de pe tot continentul pentru a demonstra că Europa e într-o „fază de degenerare”.

Cu 14% din opțiunile de vot (potrivit unui sondaj CURS din octombrie 2022), Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) merge la firul ierbii în țară pentru a convinge oamenii de generozitatea sa, continuă să-și dezvolte influența în mediul virtual și lucrează pe plan extern pentru a-și demonstra abilitatea doctrinară. Ca orice partid populist are doar strategii electorale, nu și soluții concrete, dar pe fondul inflației crescute, problemelor energetice, bătăliei dintre PSD și PNL și slăbiciunilor din USR, ar putea prinde un culoar liber.

AUR a invitat la Palatul Parlamentului pentru o conferință despre „Acea Europă în care credem” reprezentanți din marile partide populiste de dreapta și de extremă dreapta din Europa, inclusiv din formațiunea aflată la putere în Polonia, Partidul Lege și Justiție (PiS), și din Fratelli d’Italia, parte din alianța câștigătoare la recentele alegeri parlamentare din peninsulă.

Două zile, populiști din diverse colțuri ale continentului, oameni de afaceri iubitori de familie și tradiții, intelectuali convertiți la naționalism au vorbit sub umbrela AUR despre felul în care ar vrea să transforme Uniunea Europeană în Europa lor.

Ei vor mai mulți bani și mai puțină justiție, mai multă grijă pentru familie și marginalizarea celor care au alte opțiuni, mai multă Biserică și mai puțină democrație. Europa lor e un continent al patrioților excesivi, în care fiecare țară să facă ce vrea, în care cultul naționalismului să devină politică de stat. În Europa lor, femeile n-ar mai trebui să fie stăpâne pe corpul lor, comunitatea LGBT ar urma să dispară sau să se ascundă, Biserica și-ar da avizul pentru marile legi, iar convingerile lor ar înlocui libertatea noastră.

La această conferință organizată de noul Institut de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu”, care funcționează pe lângă Alianța pentru Unirea Românilor, senatorul AUR Sorin Lavric a vorbit despre faptul că „România nu mai este un stat suveran, ci un stat vasal aflat într-o dependență umilitoare față de Bruxelles și Washington”; eurodeputatul polonez Kosma Zlotowski (PiS) a incriminat Uniunea Europeană pentru că e „ruptă de realitate”, „a confiscat suveranitatea statelor membre”, „jefuiește statele membre” și e de vină pentru creșterea prețurilor la energie; Carlo Fidanza, liderul delegației Fratelli d’Italia în Parlamentul European, a acuzat UE că-i „îndoctrinează pe copii”, că atacă statul național, familia și libertatea, și a subliniat că recenta victorie în alegeri a partidului său „vine după o lungă perioadă de democrație suspendată, unde restricțiile impuse de UE erau puse imediat în practică de Italia”; André Ventura, președintele partidului portughez Chega („Destul”), partid care deține 7% din fotoliile parlamentare de la Lisabona, a insistat că UE nu vrea să ajute statele membre, ci „să le cumpere”, fiindcă „toate pachetele de redresare au impus condiții”. În viziunea senatorului AUR Claudiu Târziu, „Europa se află astăzi într-o fază de degenerare” „morală și fizică” generată de ideologia neomarxistă, care „lovește” în „familie, națiune, credință religioasă și libertate”. George Simion, președintele AUR, a glosat despre UE ca despre „o Europă a birocraților”, care la următoarele alegeri europarlamentare din 2024 ar putea fi transformată „de Forţele patriotice, conservatoare, suverane ale Europei”.

În toate discursurile acestei conferințe internaționale prin care AUR speră să fi câștigat în anvergură, a apărut cu obstinație eticheta de „conservatori”. Ei, extremiștii prezenți la Palatul Parlamentului în acest sfârșit de săptămână, au vrut să demonstreze că au idei, valori și programe conservatoare, că sunt, de fapt, omologii republicanilor americani, nu continuatorii fasciștilor de pe continent.

AUR, PiS, Fratelli d’Italia și ceilalți populiști și extremiști din statele Uniunii Europene care vor să îmbrace o haină mai decentă și care nu e a lor, rămân subversivi. Dacă li se dă ocazia, ar putea deveni, însă, abuzivi. Georgia Meloni, care prezidează Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), unde s-au reunit suveraniștii și radicalii de dreapta din UE, ar vrea și ea o schimbare europeană la nivel ideologic. De altfel, de mai multă vreme, partidul Fidesz al lui Viktor Orban, Lege și Justiție din Polonia, Liga lui Matteo Salvini, Adunarea Națională al lui Marine Le Pen și Fratelli d'Italia încearcă să ajungă la un acord pentru a-și regrupa forțele în Parlamentul European. Încă nu au reușit, dar ascensiunea extremiștilor, care în Europa își spun tot mai mult conservatori, continuă, fiindcă partidele tradiționale reușesc cu greu să facă față crizei economice, propagandei negre, efectelor războiului și iernii care vine.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
La începutul lunii martie 2024, vestea că Pro România negociază o alianță cu AUR a stârnit reacții vehemente din partea membrilor dar și a susținătorilor formațiunii politice conduse de...
#aur, #Alianta pentru Unirea Romanilor, #George Simion, #Romania, #partid, #Partid Conservator , #AUR