Cum arată AUR după ce au rămas fără temele principale de discuție și au tensiuni interne. Expert: ”Suntem în faza cea mai proastă a opoziției” ANALIZĂ

Marti, 10 Mai 2022, ora 03:40
9315 citiri
Cum arată AUR după ce au rămas fără temele principale de discuție și au tensiuni interne. Expert: ”Suntem în faza cea mai proastă a opoziției” ANALIZĂ
În ciuda tensiunilor interne, partidul condus de George Simion nu are competiție în opoziție FOTO / Facebook George Simion

AUR a început să scadă ușor în sondajele din ultimele săptămâni, iar partidul pare cuprins de noi tensiuni interne cu numeroase demisii în lanț din partea parlamentarilor care, rând pe rând, par că se distanțează de George Simion.

Unul dintre principalele motive pentru care AUR a început să sufere o scădere este faptul că nu au mai ieșit din discursul țintit împotriva măsurilor pandemice și a „dictaturii medicale”, fără să găsească o alternativă odată cu dispariția restricțiilor. Mai mult, războiul din Ucraina i-a prins în off-side pe mai mulți foști sau actuali membri AUR pe fondul modului în care se raportează la Rusia.

Întrebat dacă AUR mai reprezintă o amenințare la fel de mare ca la momentul în care a intrat în Parlament, analistul politic Alfred Bulai a explicat că de două luni de zile formațiunea nu a mai venit cu nicio comunicare sau idee nouă. În ce privesc plecările din partid, politologul amintește că mulți dintre parlamentarii AUR au ajuns mai mult din greșeală.

„E un partid care a fost creat rapid, au intrat mulți în Parlament care nu erau membri autentici de partid, au pățit ce au pățit PRM-ul în 2000. Au pus mulți pe listă fără să știe că o să intre în Parlament. Ei credeau că o să intre 1-2 de pe listă dar a intrat și al 5-lea. Au pățit și ei. E clar că sunt încropite listele. Sunt oameni care sunt curtați de PSD sau PNL, inclusiv la nivel local. Există o reajustare naturală tocmai pentru că partidele mici sunt victime ale acestor gen de condiții. (...) Epurări sau eliminări ar fi trebuit să facă de la bun început. E oarecum normal. Parlamentarii nu sunt exact ce și-au dorit ei. Unele lucruri ar trebui să le facă, există excese, sunt multe orgolii probabil”, a adăugat specialistul.

Șansele pentru fărâmițarea AUR

Noul val al demisiilor din AUR a început de la finalul lunii martie, atunci când deputatul Dănuț Aelenei a anunțat că demisionează din grupul parlamentar al partidului. Fost contracandidat al lui George Simion pentru șefia AUR, Aelenei s-a plâns că a fost amenințat și a sugerat că alegerile ar fi fost fraudate.

Două săptămâni mai târziu, George Simion era abandonat și de către unul dintre consultanții săi politici. Specializat pe probleme de relații internaționale, Anton Pisaroglu anunța că rupe colaborarea cu AUR și cu Simion, spunând, în contextul războiului din Ucraina, că politica sa „devine periculoasă pentru România”.

Fenomenul a continuat, iar la finalul lunii martie Biroul Național de Conducere al AUR decidea să-i excludă pe deputații Dănuț Aelenei, Nicolae Roman și Ciprian Ciubuc. Partidul motiva atunci că era „forțat” să ia această decizie întrucât statutul AUR prevede sancționarea celor care dăunează imaginii publice a partidului. Aceștia au fost urmați apoi de către deputatul AUR Gheorghe Rusu, exclus și el din formațiune, nu înainte de a-l critica pe George Simion.

„Eram pe vremea când alți băgători în seamă nici nu-l cunoșteau! Îl ajutam pentru că atunci credeam în el și în lupta lui! Acum totul s-a schimbat! Bani și interese! Aroganță și manipulare! Restul este un patriotist deșanțat de fațadă!

Din păcate, George nu mai este același! Beția puterii i-a venit de hac! Voi continua lupta pentru aceleași valori și principii alături de toți cei care se vor alătura mie!”, a relatat Rusu.

Întrebat dacă există șanse ca AUR să se fărâmițeze de tot, Alfred Bulai precizează că astfel de conflicte interne sunt normale și că ele sunt asemănătoare și cu cele din USR.

„Suntem în faza cea mai proastă a opoziției. Mai sunt doi ani până la alegeri. Fără orizont de creștere pentru ambele partide parlamentare, și AUR și USR. De fapt nu au niciun fel de mesaj. AUR luase fața la toată lumea cât a fost pandemia, dar ei trebuiau să se gândească ce-o să facă după restricții. Au căzut în planul doi, chiar trei. Așa cum USR a pățit această chestie, în 2019 erau pe vârf, cu anti-Dragnea. L-au arestat pe Dragnea, ei au continuat o perioadă cu Dragnea și cu PSD-ul”, a mai notat politologul.

Acesta mai remarcă că un alt motiv pentru care cele două formațiuni nu vor suferi prăbușiri este că în acest moment nu există o opoziție reală pe scena politică din România și că electoratul anti-PSD sau anti-PNL nu are unde să se ducă în altă parte.

„Uitați-vă și în afara arcului. ALDE a fost înghițit de PNL. La Pro România nu mai știm dacă mai e cineva în partidul ăla iar PMP e aproape înghițit. De la cine sperați să existe opoziție. Nici AUR nu poate să piardă foarte mult”, a mai explicat analistul.

AUR și-a exclus parlamentari încă din prima zi

La bilanțul de final al primei sesiuni parlamentare, AUR apărea drept singurul partid care își execută proprii parlamentari, în timp ce alții au plecat de bună voie.

În decembrie 2020, nici bine nu se încheiaseră alegerile parlamentare că AUR anunța că exclude din rândurile sale primul membru. Intrat în Parlament pe listele AUR, ca deputat de Brașov, Francisc Tobă a rămas fără sprijinul parlamentar al partidului, după ce, în presă, apăruseră informații care arătau că numele lui Tobă apare în dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revoluției din 1989.

De o excludere rapidă a avut parte și senatoarea Diana Șoșoacă. După ce timp de mai multe săptămâni difuzase mai multe mesaje controversate, printre care și diverse teorii ale conspirației privind pandemia de COVID-19 sau efectele vaccinului, pe 10 februarie conducerea AUR anunța că o excludere pe Șoșoacă din grupul parlamentar pe motiv că „a adus atingere intereselor și imaginii partidului”.

În aceeași zi cu excluderea lui Șoșoacă conducerea AUR a hotărât să-l execute și pe deputatul Mihai Lasca, pe care partidul îl acuză că la momentul înscrierii pe listele de candidați ai partidului, acesta „a omis să prezinte faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
#aur, #George Simion, #partidul AUR, #USR, #conducere aur, #opozitie, #partide de opozitie , #Stiri George Simion
Comentarii
Poza Porcul
Porcul
rank 1
Simion este viitorul presedinte,dar presa aservita il baga in
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Nico zi fara AUR.