AUR și pericolul electoratului revanșard

Autor: George Arun (DW) - colaborator Deutsche Welle
Joi, 06 Octombrie 2022, ora 20:23
3283 citiri

Până la alegerile din 2024, AUR și o serie de partide populiste de buzunar amenință să ocupe un spațiu periculos pe scena politică.

La alegerile generale din 2020, la doar un an după înființare, Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) a intrat în Parlament cu 9% din voturi. Bazinele electorale care l-au trimis în legislativ au fost cu precădere zonele rurale și județele cele mai sărace din Moldova. Așa se explică faptul că doar 8% dintre votanții AUR aveau studii superioare. Dintre cei care au votat partidul lui George Simion și Diana Șoșoacă, la acea vreme locomotiva lozincardă a rătăciților din societatea românească, 40% aveau între 18 și 35 de ani (Sondaj IRES decembrie 2020).

Sărăcia, pe de o parte, și lipsa de informare, pe de altă parte, au făcut posibil desantul partidului în Parlament. Tinerii debusolați și cu venituri mici și-au pus în brațele AUR frustrările dar și propriile convingeri antisistem, crezând în retorica populistă, antioccidentală, homofobă și antisemită a acestei mișcări de extrema dreaptă.

O surpriză de proporții la alegerile generale din 2020 a fost câștigarea de către AUR a 23% din voturi în diaspora, după USR-PLUS (33%) și PNL (24%). Cum se explică această decizie a unei părți însemnate a românilor din diaspora, e vorba de cei care au votat, de a servi mesajele iredentiste și antioccidentale propagate de AUR? Nu scandau ei „Vrem o țară ca afară“?, pentru ca mai apoi, realizând că nu se poate, să strige „Vrem afară“ și să plece în valuri la muncă în țările occidentale, mulți dintre ei stabilindu-se definitiv acolo? Sute de mii de români și-au luat cu ei frustrările în Occident, și oricând un partid populist de extrema dreaptă precum AUR va profita de acest capital electoral stăpânit de o schizofrenie funciară.

Aripile extremismului în vremuri de criză

Criza politică din toamna anului trecut a spulberat șansa unei guvernări de durată în formula PNL-USR-UDMR. Ruperea coaliției a fost girată, dacă nu inițiată, de președintele Klaus Iohannis, care la congresul PNL avea să transmită un mesaj ferm de susținere a lui Florin Cîțu în fața lui Ludovic Orban: „Îl încurajez pe Florin să continue și să nu se teamă și pe liberali să rămână la guvernare (...) Florin Cîțu nu are motive să demisioneze sau să fie demis“.

După demiterea ministrului Justiției Stelian Ion în urma controverselor pe tema desființării Secției Speciale, USR iese de la guvernare. Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și votată împreună cu USR și AUR avea să deschidă calea monstruoasei coaliții PSD-PNL-UDMR. Această construcție contra naturii orchestrată de președintele Iohannis împreună cu Marcel Ciolacu a aruncat partidul Brătienilor în brațele PSD, rămânând în continuare captiv intereselor acestuia.

Potrivit datelor unui sondaj efectuat de Inscop Research la finele lunii ianuarie anul acesta, AUR era al doilea partid ca intenție de vot cu 20,6 procente, devansat de PSD (34,3%) și urmat de PNL (16,6%) și USR (12,5%). Între timp, AUR a mai pierdut câteva procente, însă în virtutea faptului că USR este mult mai puțin vocal, partidul lui George Simion îl devansează cu șapte procente, conform unui sondaj CURS de la finele lunii septembrie. În același sondaj apar și o serie de partide de buzunar care până acum nu intrau în măsurătorile privind popularitatea formațiunilor politice.

De pildă, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), sprijinit de stăpânul Antenelor Dan Voiculescu, este creditat de 4% dintre subiecții sondajului. Prim-vicepreședintele PSD și ministru al Familiei Gabriela Firea a semnat un acord politic cu Grațiela Gavrilescu din partea PUSL prin care cele două partide se angajează să realizeze o analiză economico-socială a României și să dezvolte politici publice destinate familiilor. Analiza ar urma să fie rezultatul chestionării a 5 milioane de români. Firea a declarat că ministerul pe care îl conduce va realiza programe prin care „putem readuce acasă o parte dintre milioanele de români plecați în străinătate“. E limpede că o parte din banii alocați de la buget, nu puțini, dacă ne gândim la amploarea proiectului, vor intra și în pușculița partidului sprijinit de Dan Voiculescu.

S.O.S. România, partidul a cărui porta-voce este Diana Șoșoacă, Partidul Neamul Românesc al lui Petrișor Peia, Alianța pentru Patrie, fondat de Codrin Ștefănescu pentru Liviu Dragnea, care deocamdată nu poate fi decât spectator din cauza restricției instanței de a fi membru al unui partid pe o perioadă de timp, partidul lui Victor Ponta Pro România, toate aceste partidulețe au ceva în comun, și anume populismul deșănțat, anunțat chiar de numele de botez. Iar peste toate tronează AUR.

Până la alegerile din 2024, aceste partide populiste de buzunar amenință să ocupe un spațiu periculos pe scena politică, după ce PNL și PSD vor ieși substanțial slăbite în urma unei guvernări haotice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#aur, #alegeri, #2024, #electorat, #Romania, #partide populiste, #extrema dreapta, #diaspora , #AUR