Cum funcționează mașinăria de propagandă AUR. Femeia pusă la comanda fabricii de conținut radical

Marti, 01 Februarie 2022, ora 14:06
14290 citiri
Cum funcționează mașinăria de propagandă AUR. Femeia pusă la comanda fabricii de conținut radical
Doina Grosu, cea care administrează grupurile de Facebook ale AUR și produce postări virale, are 27 de ani FOTO Facebook/ Doina Grosu

Jurnaliștii de la Rise Project au realizat o anchetă pentru a afla cum sunt distribuiți banii publici încasați de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Partidele politice primesc în fiecare lună bani de la Autoritatea Electorală Permanentă, în urma aplicării prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. AUR nu face excepție.

„AUR și-a construit propriul său grup media în jurul firmei dependente financiar de partid. O fabrică de conținut care duduie online prin șapte site-uri și pagini de Facebook”, scriu jurnaliștii de la riseproject.ro.

Ancheta Rise Project are ca punct de pornire faptul că postările având conținut radical și dedicate promovării AUR au invadat mediul online pe mai multe site-uri și pagini de Facebook, iar cea care se ocupă de „laboratorul de propagandă” este Doina Grosu, o femeie originară din Republica Moldova.

“Da, scriem pe aceste site-uri despre parlamentarii AUR, conform contractelor declarate la Parlamentul României. În acest sens, valoarea totală este de aproximativ 10.000 de euro lunar, din care aproximativ 1000 de euro reprezintă total cheltuieli distribuție pe rețelele de socializare. (...) Partidele poltice și parlamentarii au dreptul legal de a apărea în presă și de a se promova în general. Presa din România se susține din astfel de activități. Sumele alocate de celelalte partide politice în această direcție sunt de-o sută de ori mai mari. Aceste portaluri sunt asumate public, se desfășoară emisiuni, imaginea mea se află pe aceste produse, iar firma își asumă public proprietatea spre deosebire de alte instituții media”, a declarat Doina Grosu, potrivit sursei citate.

Doina Grosu are 27 de ani și s-a născut în Soroca, Republica Moldova. A venit prima dată în România la sfârșitul liceului, în 2010, ca să urmeze facultatea la Iași și să capete cetățenia română. S-a alăturat cauzei unioniste și s-a remarcat în Acțiunea 2012, organizația lui George Simion, coordonată local de ea, în Iași, mai scrie sursa citată.

„Sumele forfetare parlamentare pentru informare publică sunt canalizate disciplinat către firma unui activist AUR care prestează servicii de marketing politic deghizate în jurnalism”, scriu cei care au realizat ancheta jurnalistică.

Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat luni, 10 ianuarie, valoarea subvenţiilor virate în contul fiecărui partid politic în luna ianuarie 2022, în urma aplicării prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

În total, partidele au primit peste 18 milioane de lei, subvenţie, cele mai mari sume primind PSD - 7 milioane de lei, şi PNL - 5 milioane de lei.

Astfel, potrivit datelor prezentare de Autoritatea Electorală Permanentă, Partidul Social Democrat a încasat, în luna ianuarie, suma de 7.037.542,85 lei, iar Partidul Naţional Liberal - 5.966.064,33 lei.

USR a primit 3.216.179,03 lei, în timp ce AUR a primit 1.424.343,33 lei.

Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#aur, #propaganda, #postari Facebook, #George Simion , #AUR