AUR de trompetă. Cum încearcă oamenii lui George Simion să exploateze orice zvon panicard lansat printre români

Sambata, 26 Martie 2022, ora 03:45
10203 citiri
AUR de trompetă. Cum încearcă oamenii lui George Simion să exploateze orice zvon panicard lansat printre români
George Simion, liderul AUR FOTO Facebook/ George Simion

Partidul AUR a fost acuzat adesea că are o agendă similară cu cea a Rusiei, iar de când a început războiul în Ucraina, au existat situații în care s-au creat adevărate psihoze din cauza unor informații false propagate în țara noastră.

AUR a reacționat de fiecare dată la evenimentele care au stârnit îngrijorare în rândul românilor, dar nu într-un mod pozitiv, cu scopul de a liniști populația, ci, din contră, a alimentat spaimele.

Cele mai vizibile exemple sunt în cazul recensământului populației, stării de criză și prețurilor la carburanți.

Recensământul populației

În România se desfășoară în această perioadă cel de-al 12-lea recensământ din istoria țării, fiind primul organizat după normele Eurostat și primul care se poate completa și online. Ultimul desfășurat a fost în 2012.

Ca în orice chestiune, au existat și cetățeni deranjați profund de demers. Fie au contestat anumite întrebări din chestionar, cum ar fi cea legată de coronavirus, fie au dus ipotezele în extrema conspirațiilor, cum ar fi că se urmărește inventarierea proprietăților private astfel încât statul să le poată prelua ulterior și să le ofere, de exemplu, refugiaților ucraineni. Această ipoteză este susținută inclusiv de senatoarea Diana Șoșoacă, fostă membră AUR. Astfel, în mediul online oamenii sunt îndemnați să refuze participarea la recensământ și să invoce GDPR-ul, cu toate că, în acest caz, vor suporta amenzi.

Pe acest fond, în care teoriile conspirației plutesc deja în jurul recensământului, George Simion, liderul AUR, anunță pe Facebook că a purtat o discuție cu președintele Institutului Național de Statistică deoarece există ”multe îndoieli și chestiuni de lămurit”.

În plus, Simion s-a dus la întâlnire în prezența unui avocat, căruia i-a mulțumit ”că este mereu vigilentă la toate posibilitățile de furt al drepturilor noastre elementare”.

Cel mai îngrijorător este faptul că, în secțiunea de comentarii, mulți români îi mulțumesc lui Simion și îi transmit că așteaptă vești cu privire la adevăratele intenții ale recensământului, ”ca să știe ce să facă”.

”Bravo! Felicitări! Așteptăm răspunsul de la dv. ca să vedem cum stau lucrurile cu recensământul!

Mulțumim dl Simion așteptăm vești de la dv ce sa facem.

Felicitări și bravo George că te implici și ne ții la curent cu tot ce se întâmplă despre ce vor să facă acești nemernici cu noi!!!”, sunt doar câteva dintre comentarii.

Starea de criză

La scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina, Volodimir Zelenski a aplicat legea marțială, astfel că, printre altele, bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani nu au mai avut voie să părăsească țara.

În România au început să circule mesaje false, trimise prin aplicații precum WhatsApp, care spuneau că, din cauza războiului din Ucraina, bărbații români vor fi înrolați în armată. Au fost mai multe moduri de propagare a acestei știri false: sub forma unui presupus mesaj transmis prin Ro Alert, mesaje trimise pe rețelele sociale, sau chiar hârtii tipărite și distribuite în anumite orașe.

Cu toate că ministerul Apărării Naționale a dezmințit informațiile, panica s-a accentuat în momentul în care a fost adusă în discuție decretarea stării de criză.

În 7 martie a început să circule în spațiul public un act normativ care ar fi urmat să fie dezbătut de guvern și care prevedea că, în funcție de manifestarea situațiilor de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, la propunerea ministrului apărării și cu avizul premierului, Consiliul Suprem de Apărare a Țării poate emite o hotărâre privind declararea stării de criză.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale prevede că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.

Varianta de lucru care a circulat în spațiu public amintea inclusiv de posibilitatea de inclusiv „cetățenii incorporabili cu domiciliu în România” plecați temporar din țară să se prezinte la locul, data și ora menționate în ordinul de chemare.

O zi mai târziu, în 8 martie, Ministerul Apărării Naționale arată textul care circulă în spațiul public „reprezintă o versiune de lucru a unui proiect legislativ”, care „nu mai este de actualitate la acest moment”, în forma respectivă.

„Proiectele din cadrul acestui pachet legislativ vor fi reanalizate și prezentate public”, a precizat MApN.

În ciuda informațiilor suplimentare transmise de autorități, George Simion scria pe Facebook, în 10 martie, că asigură românii că ”nu vor implementa starea de criză” și că ”nu vor recruta români”, adăugând că ”ei vor să ne conducă doar prin frică”. Prin ”ei” se referă la guvernanți.

Creșterea prețurilor la carburanți

În 9 martie s-a viralizat rapid o fotografie care afișa prețurile de la o benzinărie Mol din Beiuș, atât pentru motorină cât și pentru benzină, de 11,10 lei pe litru.

În timp record au început să circule zvonuri cum că, din noaptea respectivă, prețurile la carburanți vor ajunge la 11, 12, sau chiar 14 lei. Drept urmare, la benzinăriile din țară s-au format cozi uriașe, iar unii s-au dus să umple inclusiv canistre, butoaie și damigene.

Mai mulți oficiali au declarat că prețul benzinei și motorinei va rămâne în jur de 8 lei pe litru, că nu există motive de panică, că în România sunt suficiente stocuri.

Asta nu a oprit isteria, iar George Simion nu a pierdut ocazia de a pune paie pe foc.

”Vă place cât e benzina la pompe? Acum veniți la protest? 40% din petrol e din România! NAȚIONALIZARE”, a scris liderul AUR pe Facebook.

”Să vedeți mâine cât o să fie….”

”Cred că până duminică o să fie 10 lei că vorba aia noi suntem români și avem”

”E urgie și cât o să mai crească!!!”, sunt câteva comentarii.

Ziua următoare, printre cele mai în vogă căutări pe Google era și ”cum dau retur benzina sau motorina”.

ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței au declanșat controale la toate benzinăriile din țară, după o serie de stații au profitat de panica create și au scumpit artificial combustibilii.

În plus, proprietarul benzinăriei din Beiuș, de la care a pornit isteria prețurilor la combustibil, a fost amendat cu 35.000 de lei. Acesta a afișat ziua următoare un mesaj cu scuze și a spus că așteaptă clienții care au cumpărat la prețul de 11.10 lei pe litru pentru a le returna diferența de bani.

Reacția partidului AUR după ce a fost acuzat că ar pregăti provocări anti-Ucraina: ”Aberaţii ale securiştilor de la Kiev”
Reacția partidului AUR după ce a fost acuzat că ar pregăti provocări anti-Ucraina: ”Aberaţii ale securiştilor de la Kiev”
Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a răspuns duminică, 21 aprilie, acuzaţiilor din presa ucraineană, care citează surse...
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
Publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca ”partid românesc...
#aur, #George Simion AUR, #panica, #razboi Ucraina, #preturi combustibili , #AUR